В Пътното в Кърджали няма нито един пътен инженер

В Пътното в Кърджали няма нито един пътен инженер

Девет от 27 пътни управления - местните звена на пътната агенция, нямат нито един пътен инженер в състава си. Става въпрос за областнит


Девет от 27 пътни управления – местните звена на пътната агенция, нямат нито един пътен инженер в състава си. Става въпрос за областните пътни управления във Видин, Силистра, Монтана, Кърджали, Шумен, Добрич, Ловеч, Разград и Търговище. Това става ясно от справка, която е получена по реда на Закона за достъп до обществена информация, за броя на пътните инженери, работещи в Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), съобщава „Капитал“.

Областните пътни управления, следящи за състоянието на пътната инфраструктура, също са бедни откъм експерти.

„Следва да се направи уточнението, че в последните години на пазара на труда в България се наблюдава значителен дефицит на кадри, завършили висше образование със специалност инженер по „Транспортно строителство“ със съответните специализации по „Пътно строителство“, „Железопътно строителство“ и „Строителство на транспортни съоръжения“. Недостигът на кадри с тази специалност се отчита както от компаниите в строителния бранш, така и от администрацията. Въпреки че това е една от най-важните за икономиката дейности, недостатъчен брой млади хора избират да учат и да се реализират в областта на транспортното строителство, което създава трудности пред работодателите с намирането на квалифицирани кадри“, посочват от АПИ.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0