Третият мандат при БСП! Корнелия Нинова: Премиерът не трябва да е партиен

Третият мандат при БСП! Корнелия Нинова: Премиерът не трябва да е партиен

БСП ще получи третия мандат за съставяне на правителство. Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова. Церемонията по връчването ще се състои утре

БСП ще получи третия мандат за съставяне на правителство. Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова. Церемонията по връчването ще се състои утре в 9.30 часа в президентството.

Почти сигурно е, че БСП няма да получи подкрепа за съставяне на правителство и това ще бъде краят на 46-ото Народно събрание.

„Няма да съм аз кандидатурата за министър-председател“, каза Нинова, но не посочи име за евентуален премиер. „Трябва да изберем надпартийна фигура, която да е уважавана и да може да проведе тези политики, които ще заложим“, каза още тя, като не пожела да цитира конкретни имена, защото „това би означавало, че го поставям като условие на другите партии“.

Получихме покана от президента Радев утре в 9:30 да се явим в Президентството, за да ни връчи третия мандат. Напълно разбираме отговорността, която сега поемаме – огромна и тежка отговорност на третия мандат като последна възможност. Изправени сме пред сериозни изпитания като държава и народ – COVID криза, огромен ръст на цени, ниски доходи, мигрантска вълна, икономически проблеми. Разбираме, че трябва да дадем адекватен отговор на тези изпитания, да проявим разум, мъдрост, диалогичност, държавническо отношение към въпроса. Знаем си и тежестта като парламентарна група – трета сила с 36 депутата. Така ни подреди народът, че никой да не може сам да състави кабинет – разбираме го напълно. Затова ще проявим максимум разум и диалогичност към останалите партии на протеста. Ще поканим „Изправи се. БГ! Ние идваме“, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ на разговори. Ще подходим различно от първия мандатоносител – няма да поставяме предварителни условия и предварително определени кандидатури за министър-председател и министри. Искаме това решение да бъде взето заедно, търсим консенсус по тези въпроси. Разбира се, всичко ще се случи публично, пред вас, пред целия народ – да знае какви преговори водим за какво, с кого“, обяви пред журналисти Корнелия Нинова. От думите й стана ясно, че БСП все още разчитат на подкрепа и диалог с партията на Слави Трифонов.

По-малко вероятно е Нинова да предложи служебното правителство да остане да работи като редовно в следващите 6 месеца, като левицата получи подкрепата на „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се БГ! Ние идваме“.

След като мандатът бъде върнат, президентът Румен Радев ще насрочи извънредни парламентарни избори, а страната ще се управлява от служебно правителство.

54% от народа подкрепа служебния кабинет, Народното събрание крета с 13% обществено доверие. 7 партии ще влязат в следващия парламент – четете тук

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0