В парк „Нури Адалъ“ ще посреща скулптура на толерантността

В парк „Нури Адалъ“ ще посреща скулптура на толерантността

Скулптура с две човешки фигури, олицетворяващи толерантността и съвместното съжителство на хора от различни етноси и религии, ще бъде и

Скулптура с две човешки фигури, олицетворяващи толерантността и съвместното съжителство на хора от различни етноси и религии, ще бъде издигната в градския парк „Нури Адалъ“ в Момчилград. Тя ще бъде разположена върху специално изработена пейка във входа на парка, в близост до електронния билборд. Идеята е човешките фигури, облечени в носии, характерни за местните хора от миналото, да пият заедно кафето си.

Решението за това беше взето на заседание на Общинския съвет. За изграждането на фигурите, които ще бъдат в реални размери, ще се кандидатства с проектно предложение „Съхраняване и развитие на местното културно наследство на територията на община Момчилград“. Общата му стойност е в размер на 50 000 лева, които ще бъдат предоставени безвъзмездно на община Момчилград. Предвидено е около скулптурата да бъде обособено пространство за временни и постоянни изложби на открито.

„Идеята ни е да покажем, че момчилградчани живеят в мир и разбирателство, а празниците се отбелязват заедно от представители на различни етноси и религии. Намеренията ни са също да организираме изложби със снимки от миналото за бита и културата на населението, предоставени от местните жители“, заяви кметът Илкнур Кязим.

Снимка: Станимир Каменов

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0