В Момчилград: Без ифтар в Нощта Кадир, но пакети с храна на площада за нуждаещите се!

В Момчилград: Без ифтар в Нощта Кадир, но пакети с храна на площада за нуждаещите се!

Традиционната благотворителна вечеря в свещената за мюсюлманите нощ Кадир, която се дава от години в Момчилград, няма да се състои.

Традиционната благотворителна вечеря в свещената за мюсюлманите нощ Кадир, която се дава от години в Момчилград, няма да се състои. Причината са противоепидемичните мерки, наложени заради пандемията от коронавирус. Вместо ифтар на нуждаещите се ще бъдат раздадени пакети с храна. Това ще се случи във вторник на площада в Момчилград от 10 часа. Пилафът ще бъде приготвен в местни заведения при спазване на строги хигиенни изисквания. Средствата, с които са закупени хранителните продукти, са осигурени от Сдружението на момчилградчани в Бурса, местни фирми, както и жители на Момчилград. Общинска администрация ще се погрижи раздаването на пакетите с храни да бъде извършено при строга организация и стриктно спазване на противоепидемичните мерки.
„За съжаление обстоятелствата не позволяват да седнем на обща трапеза, както сме го правили през годините. Аз съм убедена, че въпреки това в мислите си всички ние ще сме заедно и ще споделим радостта от Нощта Кадир и настъпващия Рамазан Байрам. Въпреки трудностите в тези светли дни с подкрепата си към нуждаещите се, момчилградчани показаха, че сърцата им са отворени“, заяви кметът на община Момчилград Илкнур Кязим.

Във вторник-19 май, мюсюлманите честват Нощта Кадр (Нощта на могъществото), която е по-ценна от 1000 месеца.
В ислямския свят е общоприето тази нощ да се чества на 26-ия ден на месец Рамазан, през който мюсюлманите постят и се въздържат от храна, вода и сексуални страсти от изгрев до залез слънце. Всяка година датата се измества с десетина дни напред, понеже мюсюлманите използват лунния календар, според който в годината има 354 дни.
Тази година  Нощта Кадр се пада във вторник вечер – на 19 срещу 20 май. Тя е една от най-ценните в Исляма, защото през тази нощ е низпослан Свещения Коран.  Това е описано в 97-а Сура („Ал-Кадр“):
„В името на Аллах, Всемилостивия, Милосърдния. Ние го низпослахме (Свещения Коран) в Нощта на могъществото. Но откъде да знаеш ти какво е Нощта на могъществото? Нощта на могъществото е по-добра от хиляда месеца. Слизат ангелите и Духът(Джибрил) през нея с позволението на техния Господ за всяка повеля. Мир е тя до началото на развиделяването. „

Мюсюлманите оползотворяват тази нощ с молитви, покайвайки се с искрени сърца за греховете си, надявайки се на Милосърдието на Всемилостивия Аллах. Тъй като Нощта Кадр се равнява на хиляда месеца, което ще рече 83 години, а това се равнява на един човешки живот, то би трябвало тя да бъде оценена, както трябва. Пратеникът на Аллах казва:“Аллах подари Нощта Кадр само на моята общност и на никоя друга. Който се моли в тази нощ с вяра и надежда за награда от Аллах, всичките му отминали грехове ще бъдат опростени“.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0