В кърджалийско предприятие очакват работници от Украйна

В Кърджали започва внос на работна ръка заради липсата  на работници. В едно от предприятията в града вече очакват първите 10 от о

В Кърджали започва внос на работна ръка заради липсата  на работници. В едно от предприятията в града вече очакват първите 10 от общо 80 украинци. В същото време над 2 хиляди души персонал в ресторанти и заведения се очаква до края на месеца да заминат в чужбина заради затворените бизнеси у нас, съобщава БНР, визирайки публикации на „24х7 Родопи“ и 24rodopi.com. От местната асоциация на ресторантьорите не знаят откъде ще намерят нови хора, когато заведенията отворят на 1 март.

Предприятието за производство на хидравлични цилиндри в Кърджали е първото в областта, приело чуждестранни работници. Те са от Украйна и засега са 10 души. В следващите седмици се очакват още 70. Компанията има филиали в няколко населени места в района и навсякъде има дефицит на квалифициран персонал. Наскоро е открит нов производствен цех и това вероятно е причината да започне внос на работници, коментира пред БНР Иванка Караколева, регионален председател на КНСБ. В синдиката нямат притеснения за този начин на подбор на кадри, защото това е пътят, когато няма кой да работи.

Както вече 24rodopi.com писа, от години ресторантьори наемат готвачи от Турция, а строителни предприемачи ангажират цели бригади от южната съседка.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0