В Кирково вече си имат люлка за здраве „Гергьовден/Хъдърлез“!

В Кирково вече си имат люлка за здраве „Гергьовден/Хъдърлез“!

Всеки празник има своята неповторима атмосфера, но Гергьовден е един от най-обичаните, тъй като бележи началото на пролетта. Познат е с

Всеки празник има своята неповторима атмосфера, но Гергьовден е един от най-обичаните, тъй като бележи началото на пролетта. Познат е с имената Гю̀рговден, Джу̀рджевдан, както и Хъдърлез и Адрелѐс. Той е свързан с пробуждането на природата и с раззеленяването на гори и ливади, насищащи въздуха с аромат на цветя, треви и билки.   

Предпразнично в центъра на Кирково вече е монтирана люлка „Гергьовден/Хъдърлез“. Тя е символ на здраве, берекет и късмет. Съоръжението е поставено по идея на ръководството на Общината и без съмнение ще предизвика огромен интерес сред малки и големи по време на празника.

На Гергьовден се извършват редица ритуали и обичаи, свързани със здравето на хората и плодородието на нивите и животните.

В нощта срещу празника, преди да пропеят петлите, хората отиват на някоя ливада или поляна, където се търкалят в утринната роса, защото народното вярване твърди, че по това време на годината всичко е „повито с блага роса“. На връщане към домовете си хората берат зелени клонки, с които се окичват домовете, оборите и кошарите. Рано сутринта на Гергьовден билките имат особена целебна сила.

Повсеместно е разпространен обичаят на Гергьовден да се правят люлки. Те се връзват на високо разлистено дърво и момците люлеят момите, като това е съпроводено с песни.

Характерен момент е наричанията на китките. Младите момичета свиват на китки събраните в навечерието на празника цветя и билки. Връзват ги с разноцветни конци и прикачват към тях свои накити, за да могат да ги разпознаят. Поставят ги в менче или глинен съд без капак, покрит с традиционно ръчно изтъкано покривало, да престоят през нощта под бял трендрафил. Водата, в която се поставят китките, се нарича „мълчана вода“. Характерното за нея е, че тя се носи от момите в менци от воденицата, като през целия път момите трябва да мълчат. 

На Хъдърлез преди изгрев слънце възрастна жена изважда от менче всяка китка, като предварително я нарича без да се знае на кого е. Едновременно с това се пеят традиционни за празника песни. Мотивите на тези песни играят ролята на своеобразна поличба за момата, чиято китка е извадена.

След извършване на ритуала, всички се измиват с лечебната вода, а китките се изливат в реката, за да се сбъднат всички желания.

24rodopi.com

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0