В битката с коронавируса всеки в Турция ще получи телефонно обаждане от Ердоган

Всички потребители на мобилни телефони в Турция ще получат автоматично обаждане по телефона, за да чуят запис на турския президент Р

Всички потребители на мобилни телефони в Турция ще получат автоматично обаждане по телефона, за да чуят запис на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за новия коронавирус, съобщава в. „Дейли сабах“, цитиран от БТА.
Целта на обаждането е посланието на Ердоган да достигне до възможно най-много хора в страната. Посланието на президента циркулира и в социалните медии.
В него Ердоган заявява, че Турция работи денонощно за минимализиране на последиците от коронавируса в страната.
„Водим безмилостна битка срещу коронавируса“, заявява Ердогав и предупреждава, че новият коронавирус засяга преди всичко възрастните хора и хората с хронични заболявания.
Ердоган призовава за мерки за предпазване от вируса, за спазване на социална дистанция и за оставане вкъщи освен в случаите, когато излизането е крайно необходимо.
„От свое собствено име и от името на страната изказвам благодарност на всички граждани, които ни подкрепят и действат с чувство на отговорност в тази борба с коронавируса. Надявам се, че скоро ще преминем заедно тези трудни времена с Божията воля“, заяви още президентът в посланието си.
Турското министерство на вътрешните работи обяви забрана за излизане на улицата, в парковете, градините на гражданите над 65-годишна възраст, както и на онези, които са с хронични заболявания, заради риска от коронавируса.
Мярката влиза в сила от полунощ и е в рамките на Закона за обществения ред в окръзите, се посочва в съобщение на вътрешното министерство.
Това е една от най-радикалните мерки на властите, предприети досега в борбата срещу новия коронавирус.
Предния ден бяха отменени картите за безплатно пътуване в градския транспорт на пенсионерите над 60 години. Преди това Дирекцията по религиозни въпроси наложи забрана за колективните молитви в джамиите на възрастните хора.
Според статистики в Турция около 7,5 млн. възрастни хора са разглеждани като уязвима група за новия коронавирус.
Предстои да бъдат огласени конкретни мерки за това как ще се прилага забраната за излизане навън и какви санкции ще бъдат налагани в случай на неспазване.
По данни от миналата нощ девет турски граждани са починали от новия коронавирус. На 670 души възлязоха заразените с вируса на COVID-19.
Турският здравен министър съобщава новите случаи на евентуално починали и заразени хора всеки ден около полунощ, обикновено в Туитър.
Както вече 24rodopi.com писа, за 21 социално-икономически мерки, предприети от президента Реджеп Тайип Ердоган, Турция ще похарчи над 100 милиарда лири. В края на март ще започне изплащането на парична помощ в размер на 1000 лири (около 100 лири) на около 2 милиона нуждаещи се домакинства.
До 7-10 дни Иран ще пусне на пазара лекарство за лечение на коронавирус, това пък е другата новина в турските медии днес, които се позовават на официални източници от Техеран.
Четете утре в 24rodopi.com: Две сестри от двете страни на границата в страшното време на коронавируса 
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0