В Ардино избраха най-красивата мартеница

В Ардино избраха най-красивата мартеница

Конкурс за ,,Най-красива мартеница” се проведе за поредна година в Ардино. В него се включиха над 60 ученици от общината.

Конкурс за ,,Най-красива мартеница” се проведе за поредна година в Ардино.
В него се включиха над 60 ученици от общината. Жури класира най-оригиналните и красиви мартенички. Призьорите получиха грамоти и награди, осигурени от община Ардино. Инициативата бе на Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните (МКБППМН).
,,Честита Баба Марта на всички. Да закичим себе си и приятелите си с мартеници – да прогоним лошотията и само добри неща да ни съпътстват. Да си пожелаем здраве, дълголетие и късмет”, пожела на всички деца секретарят на Комисията Мехрибан Ардалиева.
Мартеницата е част от културното наследство на българите, цветовете й символизират идващата пролет и възраждане на цялата природа, духовна чистота, здраве и живот, за нея се разказват легенди, които стигат до времето на хан Аспарух – основателя на българската държава през 681 година. С ръчно изработените мартеници българите окичват децата си, своите близки и приятели, домашните любимци, домовете си, а също и своите гости.
Гюнер ШЮКРИ
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: