Вътрешният министър: Полицаи няма да глобяват възрастни хора за хляб в магазина в 10,30 часа!

Вътрешният министър: Полицаи няма да глобяват възрастни хора за хляб в магазина в 10,30 часа!

„Полицаите няма да глобяват възрастни хора, че са отишли да пазаруват извън двучасовия коридор от 8 до 10 ч. Няма как пенсионер д

„Полицаите няма да глобяват възрастни хора, че са отишли да пазаруват извън двучасовия коридор от 8 до 10 ч. Няма как пенсионер да бъде глобен за това, че си е купил хляб в 10:30 ч.“, заяви вътрешният министър Христо Терзийски пред Нова тв.

„Глоби ще се налагат едва след като са отправени няколко предупреждения към определено лице“, увери той. „Основен инструмент на МВР е отправянето на предупреждение. Първо се отправя устно такова. Ако това противоправно деяние не спира, можем да издадем писмен протокол. Едва след това, ако човек е настоятелен да нарушава правилата, може да се пристъпи към санкция, която е предвидена в разпоредбите“, обясни той.

Относно заповедта на здравния министър за „зелен коридор“ за пенсионерите Терзийски обясни, че охраната в магазина няма право да иска личните карти на клиентите. Министърът каза, че няма информация за сигнали до полицията, че възрастни хора не искат да напускат търговските обекти след 10 часа.

„Заповедите на министъра на здравеопазването са, за да се наложи един ред, а ние сами трябва да предприемем мерки. Щом РЗИ създаде предписание за карантина, ние трябва да сме достатъчно отговорни да ги спазваме. Постоянно правим проверки за работното време, за спазването на карантина“, увери вътрешният министър.

Той обясни, че от началото на месеца са издадени над 10 хиляди предупреждения за неспазване на мерките. „В метрото полицай ако види гражданин без маска, първо ще го прикани да си я сложи. Той, ако има и е добросъвестен, ще го направи“, каза Терзийски и обясни, че мерките на правителството целят да защитят живота и здравето на гражданите, но и икономиката да не спира, тъй като в държавата трябва да се събират приходи.

24rodopi.com

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0