Въпросите, които не уплашиха Петя Михалевска – едно момиче от водещите политически новини

Въпросите, които не уплашиха Петя Михалевска – едно момиче от водещите политически новини

Разговаряме с Петя Михалевска – едно момиче от Кърджали, което иска да стане народен представител от родния си край и да положи о

Разговаряме с Петя Михалевска – едно момиче от Кърджали, което иска да стане народен представител от родния си край и да положи основите на промяната.

Тя първа попадна в новините за Избори`2021, след като БСП първа обяви водача на кандидатската си листа в 9-ти Кърджалийско многомандатен район.

 

– „Нашият отбор с пробив в „Крепостта“! Един мандат за БСП в трудния Кърджали!“. Това ли най-много искате да извикате след края на изборния ден на 4 април? Обсъждате ли кандидатите от листата помежду си, а и всички в предизборния щаб, вариантите „3 мандата за ДПС, по 1 за ГЕРБ и БСП“ или „4 мандата за ДПС, 1 за ГЕРБ“?

– Системата „Д`Онт“ даваше предимство на ДПС и ощетяваше другите изборни състезатели в региона. Сега действащата методика на големия остатък „Хеър-Ниймайер“ справедливо „оценява“ обществената подкрепа и на класиралите се на второ, трето, че дори и на четвърто място.

Журналистите, а и много политици, имат афинитет към военната терминология, някак звученето е по-ефектно, но самата аз съм на мнение, че избирателят трябва да бъде щаден от определения като „крепост“, „окопи“ и т. н.

Много преди други да се бият в гърдите, че са разбили монопола на ДПС, БСП е излъчвала депутати от Кърджали. Убедена съм, че на 4 април ще продължим тази традиция – Кърджали да има народен представител от БСП.

Разбира се, на първо място е работата, разговорите с хората в целия регион. Правим това, което трябва, пък каквото ще стане – ще стане. Вярвам, че ще имаме мандат с голяма подкрепа.

Колкото до варианта „4 за ДПС, 1 за ГЕРБ“, чух го от активисти на управляващата партия. Съвсем добронамерено ще кажа: Не харизвайте така лесно мандати на ДПС, защото мандатът, който „оставяте“ за себе си, може да остане в ръцете на БСП.

Към всички регистрирани за участие в Избори`2021 апелът ми е: Не правете сметки, правете срещи с хората. И не ги плашете, а ги информирайте. Избирателят отдавна е вдигнал летвата, има високи критерии. Нито трябва да ги обиждаме с прийоми от зората на демокрацията, нито да ги подценяваме.

 

-И все пак, трудна работа е това – БСП да спечели един от 5-те депутатски мандата в Кърджалийски избирателен район. Как щяхте да реагирате, ако при последното посещение на премиера Бойко Борисов в Кърджалийско бяхте се засекли и той Ви беше поканил да водите листата на ГЕРБ тук. Правя връзка с актуалния случай „Кирова“ във Видин, където Борисов направи №1 в листата жена, която критикуваше ГЕРБ и правителството?

-Тайните посещения и тайните срещи не говорят добре за даден политик и за дадена политическа сила. Против тях съм, защото каквото и да правиш, където и да ходиш, водещото трябва да е диалогът с тези, които са те избрали.

Борисов за последно дойде в областта тайно, снима се и бързо си тръгна, и ако беше минал през центъра на Кърджали и се бяхме засекли, и да допуснем вашата теория на случайностите и това, което се мъдри в главата на госта, и ако бях получила такава покана, естествено щях да откажа.

Но от тази среща той нямаше да тръгне разочарован, защото с малко думи щях да му кажа много неща. И най-вече, колко много сбърка правителството на ГЕРБ и Обединените патриоти в политиката си спрямо регион Кърджали. Три кабинета на ГЕРБ правеха грешки за Кърджали. Констатацията е на хиляди хора, които въпреки  всички трудности живеят тук. И те са подплатени с данните на Националния статистически институт, както и растящият брой на разделените семейства между родния край и работните места в Западна Европа. Ако имате търпение, мога да ви цитиран и стойностите на Брутния вътрешен продукт – сравними с Кърджали и другите областния градове, с инвестициите на глава от населението и т. н.

Колкото до случая с жената от Видин, това по-скоро е тъжна българска реалност. Няма какво да се коментира.

 

-Значи, твърдо „Не“ на сигурното място, отказ от по-лесния път към парламента с подкрепата на Борисов?

-Никога не бих приела и никога не бих предала Кърджали, отбора, приятелите, партията. Такъв сценарий е невъзможен. Участието ми в политиката не е самоцел. Как Борисов реди листи е грижа единствено и само на ГЕРБ. Хората се канят и участват в партийна работа заради сходни идеи и принципи. Моите са различни от тези на г-н Борисов.

 

-Премиерът би се разочаровал от този отказ. Мнозина от други партии се възползваха и с кеф се „трансферираха“.

-Нито аз бих била разочарована, нито той по-тъжен. Но при всички случаи щеше да научи важни неща за Кърджали и региона, толкова важни неща, които искат да му кажат хората. Нямаше да му ги спестя. Кой ли в ГЕРБ не обещаваше изграждането на Обходния път на Кърджали. Бяха най-различни срокове, обвързаха строителството на пътя с ТОЛ-системата, с „Дунав мост“ даже. Вече втора година плащаме тол-такси, а първата копка още не е направена. И не е само това е болната тема тук. Какво се случи с Индустриалната зона? Все още е само голо поле.

Днес област Кърджали е представителен пример за управленски провал. Налице са неизпълнените обещания и подкрепата в управляващата партия се изпарява с всеки изминал ден.

 

– Алтернативата?

– За съжаление, в Кърджали ще трябва да тръгнем от нисък старт. Не само важните за областта стратегически инфраструктурни проекти са забравени. ГЕРБ и коалиционните им партньори имаха времето, средствата и възможността да ги осъществят. По-лошото е, че жителите на региона нямат отговор. Може би в хода на кампанията ще бъдат дадени „логични“ обяснения. Засега такива няма.

България се намира в тежък момент. 10 години ГЕРБ е на власт. Държавата ни обаче може да се опише в някакъв смисъл с една дума  – застой.

БСП има алтернативна програма за развитие на България. Нашата цел е връщането на страната по пътя на нормалността. Хората са наясно с това. Подкрепата за БСП и в национален, и в регионален план непрекъснато расте. Имаме сила да победим на тези избори. Затова кърджалийци трябва да гласуват за БСП, защото представител на управляващата партия в парламента означава график, пътна карта за разрешаване на проблемите.

БСП има ясна програма за развитието на област Кърджали. Фокусът трябва да бъде за развитието на града, като индустриален център и  туризъм. Тук не говорим само за вътрешен туризъм. Нашата област е в близост до две съседни държави. Всяка възможност трябва да бъде максимално използвана. Свърши времето на евтината работна ръка в шивашките цехове.

Потенциалът на Кърджали и областта е много по-голям. Говоря за икономика с висока добавена стойност, вкл. Ит индустрията. Икономика, в която хората получават високи доходи, съпоставими с тези в Западна Европа. Това са  и приоритетите, за които ще се борим в следващия парламент. Това трябва да са приоритетите и на следващото правителство. И те ще бъдат, ако БСП спечели парламентарния вот.

Защо въпреки декларираните „успехи“ на това управление, България продължава да е най-бедната страна в Европейския съюз? Чувстваме ли се европейци, доходите ни европейски ли са? Близо 1 милион и 600 хиляди българи получават доходи от 363 лв., колкото е линията на бедността. Нима тези 1 млн. и 600 хиляди работят по-малко? Или сме „лош  човешки матриал“?! Заплащане за труд, като средната заплата на час у нас е 2,40 евро на час, а средноевропейската – 13,20 евро. Разлика от 5 пъти!

„Успехите“ не спират. 111-то място по свобода на словото. Липсваща перспектива за развитие на младите. Корупция на всички нива. Топим се като нация и позволяваме да бъдем разделяни в нашия обществен и стопански живот. На хората им писна и цялата политическа класа трябва да е наясно с това!

Знам, че хората са обезверени и уморени. Но също така знам, че мога да докажа, че БСП има какво да даде. Задачата, която съм си поставила е да бъда ясен и силен глас  на хората от областта. И гарантирам, че ще бъда чута, защото ще търся решенията.


– Всъщност, Вие сте от Кърджали, но колко пъти през 2020-та си бяхте тук? Аз, например се дразня, когато някой чрез политическата си ангажираност на първо време си урежда софийското пребиваване за „оттук нататък, завинаги“, и няма лошо да си нов софиянец, но някак си не е почтено да се сещаш за родния край пак покрай избори. Та, колко пъти си бяхте в родното Кърджали?

– Радвам се, че няма да Ви дам повод да се раздразните. Не съм се откъснала от Кърджали, с  Наталия ( майка ми) и Димитър ( брат ми) винаги се връщаме ,защото тук е нашият дом. Майка ми е свързана с образованието в града и всички  знаят това.Тук съм се родила, тук се роди брат ми. Тук съм завършила гимназия. Тук са хората, които ме отгледаха и възпитаха. Тук е моето детство. Тук прекарах най-красивите години на младостта.  Тук е гробът на моя баща. Няма как да не се връщам.

Надявам се да имаме повече възможности да разговаряме и с Вас и Вашата медия – за проблемите, които интересуват всички нас и за решенията, които ще намерим заедно.

Ще обобщя, че толкова често си идвам, че на момента мога да изброя всички по-големи и по-малки проблеми на Кърджали и региона. Както и „рецепта“ за тяхното решаване – по месеци, по години. Много е важно промяната да се случи и БСП да спечели изборите и състави правителство.

За мен ще бъде чест да представлявам и отстоявам правата на всички граждани на областта, независимо от тяхната етническа, верска или политическа принадлежност.

 

– Може ли да коментирате следната ситуация, която най-вероятно се е случвало стотици пъти: Среща Ви кореняк кърджалиец и казва „Здравей, момиче! Познах те, ти си дъщерята на Димчо Михалевски!“. Как продължава разговорът?

 Хората помнят с добро баща ми. Той е оставил много неща за града. Свързват го преди всичко с построяването на „Водното огледало“ и  откриването на пътя за Гърция през прохода Маказа.  С осигуряването на стотици милиони за подмяна на водопроводите в  Кърджали и асфалтирането на повече от 200 километра улици в областния център и в по-малките градчета на нашия район.  И то без България да е получавала средства от Европейския съюз. Един негов приятел ми е разказвал, как сутринта го е помолил  да закърпят с асфалт две огромни дупки на една от  градските улици. Вечерта, когато се върнал от работа, за негова изненада и за радост на целия квартал видял улицата асфалтирана от край до край. Разказвали са ми как веднъж, ядосан от немарливата работа на работници, скочил в изкопа пред „Дом майка и дете“, в който подменяли основния водопровод, както бил облечен с официалните обувки, с костюм и вратовръзка, за да покаже как трябва да се направи връзката на едната тръба с другата. Много са го запомнили с добротата му – той се е стремял да помогне и е помагал на десетки  хора в Кърджали без значение от коя партия са. Тогава в Кърджали се е знаело – даде ли дума Димчо, значи ще изпълни обещаното.

За отварянето на Маказа баща ми е посветил над десет години от живота си, за да се сбъдне мечтата на поколения родопчани. Като заместник министър на регионалното развитие и като народен представител от БСП, председател на  парламентарната комисия  за регионално развитие той е изнесъл основната тежест на строителството на пътя до Маказа, той е и „двигателят“ за откриването на граничните пунктове с Гърция при Златоград и при Ивайловград. Хората помнят това и ми разказват своите спомени. Той е имал шанса да пререже лентата на пътя през Маказа и да подари на тогавашния областен управител на Комотини чанове от Родопи.

Със сигурност баща ми не е бил идеалният човек – сигурно е имал своите слабости, допускал  грешки. Но хората в Кърджали го помнят с добро – дори и най-яростните му политически противници сега говорят с уважение за него. И когато го нямаше, стана почетен гражданин на Бургас и Кърджали, за което семейството ми е благодарно. 

  

– Случвало ли Ви се е да коментирате „Водното огледало“ в Кърджали?

– Да. В началото след неговото откриване това беше една от горещите теми в Кърджали. Умишлено се внушаваше, че чрез Водното огледало е извършено нещо нередно, че е ощетен бюджетът. Направиха какви ли не проверки, пращаха какви ли не следователи и прокурори, но така и не успяха да открият злоупотреби. Говори се, че един от началниците на полицията в Кърджали, назначен от ГЕРБ,  е бил принуден да напусне поста си, защото не е изпълнил политическото поръчение да открие престъпление в изграждането на Водното огледало. За съжаление покрай опитите да бъде очернена БСП, хората забравиха за ролята на този проект – да защитава Кърджали от наводнения. И Водното огледало успешно го прави – да сте  чули за наводнение в Кърджали след неговото построяване?  Помня, че след  откриването на Водното огледало ГЕРБ в Кърджали започна да атакува БСП  защо са дадени милиони за Водното огледало, а не е построен околовръстен път. След 12 години управление пътят е там, където го остави баща ми – на ниво проектна документация. А Водното огледало го има и всеки може да го види и пипне, ако пожелаете. И освен, че пази Кърджали, то се превърна и в туристически обект. Туроператорите разказват, че  туристите искат първо да видят Перперикон, а след това – „Водното огледало“. Има преспектива да се развие зоната около него и да стане още по привлекателно.


– Кой тип кампания Ви допада? „Съберете местната организация, ще им говоря на висок стил!“, „Сядам зад компютъра и ще общувам само чрез Фейсбук“, „Дискусия с опонентите“, „Ръкувам се с всеки на улицата, стъпвам във всяко населено място в региона“…

– Ще се стремя да стигна с посланията си до възможно най-много хора по всички начини. Всеки избирател е важен. Всеки трябва да гласува. Фразата „всички за маскари“ е пораженческа. 1 000 души, които традиционно са пасивни, ако сега упражнят правото си на вот, могат да променят много. Всеки глас не е само метър към европейската нормалност, всеки глас може да бъде с цената на километър приближаване на Кърджали към по-желания живот.

 

Екип на 24rodopi.com

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0