„Възрожденци“ може да обърне вота в „крепостта“: На всеки глас за ДПС, 1,9 гласуват за друга партия

„Възрожденци“ може да обърне вота в „крепостта“: На всеки глас за ДПС, 1,9 гласуват за друга партия

Скромен дъжд се сипе, а паркингът е пълен с автомобили. Места няма, в коридорите калабалък от хора. Кой застъпник, кой избирател, обича


Скромен дъжд се сипе, а паркингът е пълен с автомобили. Места няма, в коридорите калабалък от хора. Кой застъпник, кой избирател, обичайното жужене и лутане „къде е нашата урна“.

Изборният ден в най-голямото училище в региона, с най-много секции. Малко преди девет сутринта, „П.Р.Славейков“. Човек би си рекъл „Леле, какъв мерак за гласуване!“. Отчетът на активността след 20 часа обаче щеше да го опровергае. Май малко преди 9 тарапаната се дължеше на „партийния елит“, който трябваше да посрещне председателя на ДПС Мустафа Карадайъ. Той пусна хартиена бюлетина девет минути след девет, търсейки традиционната символика.

Градът се събуди и около 12 бе пикът на гласувалите.

Жена води две деца из коридорите на школото в най-големия квартал „Възрожденци“. Малкото преплита краката, голямото сочи с пръст и гордо обяснява кое къде е. Поназнайва нещата, ученик е.

„Мъжът ми е в чужбина и няма да може да гласува, защото ще трябва да измине стотици километри. Снощи се чухме и ми каза задължително да отида до урните“, споделя кърджалийката, докато малкото киха, а тя извръща глава и му дума да си постави добре маската…

Кварталните магазини във „Възрожденци“ отчетоха традиционно високите си обороти в неделния ден. Поради пандемията забраната за алкохол в деня за размисъл и на вота нещо бе позабравена, но пък и кога ли се е спазвала. Групи мъже пред магазинчетата, надигат бутилки с бира, патрончета и шеговито обясняват „Ако някой даде пари, да вървим да гласуваме. За тях далаверата, за нас идеологията“.

Та така и си отмина изборният ден. Резултатите?

Едва 25,98 процента активност в най-големия избирателен микрорайон в областта – квартал „Възрожденци“. 19 615 с право на глас според списъците, гласували едва 5095. Причините – кварталът с най-много гурбетчии, с най-изнервени хора (дупки, строежи, кучета), а и с най-много хора от селата. А през уикенда – те са си там.

Кварталът, който обаче може да даде толкова резерви, че да преобърне вота в „крепостта“.

На всеки глас за ДПС, близо 1,9 души са пуснали бюлетина за друга партия. Движението събра одобрение от едва 1463 гласа в квартала. За ГЕРБ гласуваха 1030 души, 779 за БСП, 744 за „Има такъв народ“ и 168 за „Демократична България“.

Анализът на градските секции като цяло пък показва следното: за всеки глас за ДПС, 2,5 души са дали вота си за друга партия. До урните на 4 април стигнаха 15 130 градски кърджалийци от 49 749 по списък. Движението получи 3 470 гласа, а общият вот за ГЕРБ, БСП, партията на Слави Трифонов и ДБ събра одобрение от 8900 гласа.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: