Възвърнато доверие! Финансовото министерство одобри оздравителния план на Неделино, отпуснати са 3 млн. лева

Министерството на финансите одобри оздравителния план на Община Неделино, гласи новината от последните часове. Родопската община чес

Министерството на финансите одобри оздравителния план на Община Неделино, гласи новината от последните часове.
Родопската община често попадаше в хрониките „Скандали“ и „Корупционни практики“ при управлението на Стоян Беширов и едва днес от финансовото ведомство показаха, че Неделино вече е с възстановено доверие.
Отпуснатата безвъзмездна помощ е в размер на 3 милиона лева, с които средства ще бъдат разплатени стари задължения, съобщават колегите от 24smolian.com.
Според финансовите експерти, одобрената от министерството оздравителна програма на община Неделино е голям успех за кмета Боян Кехайов и екипа му, които са защитили редица мерки пред министър Владислав Горанов.
Финансовото оздравяване на Неделино е по силата на промените в Закона за публичните финанси, с които се въвежда процедура за спасяване на общини, които са били управлявани зле, но с изричното условие новата местна власт да се е доказала като добър стопанин, постигнала е стабилност и е коректен партньор на финансовото министерство.
Одобреният финансов план е за 3-годишен период, като с отпуснатите 3 милиона лева община Неделино ще изплати задълженията си към НОИ, НАП, ВиК, ЕВН, строителни фирми и други доставчици. Огромните борчове са натрупани по времето на Стоян Беширов и други кметове. По тяхно време са извършвани дейности без да е било осигурено финансиране, с което се ощетявал бюджетът, а в продължение на години и самите ангажирани фирми.
Припомняме, че старата власт затрупа институциите с жалби и сигнали и през последните години на терен работеха Прокуратурата, Агенцията за държавна финансова инспекция, Сметната палата и други. Новият кмет Боян Кехайов пък се оказа един от най-проверяваните в страната. След приключването на проверките и възвърнатото доверие пред финансовото министерство, Кехайов ще трябва да покрие задълженията на предишните кметове и след освобождаването от „оковите на изпълнителните дела“, ще може да стартира процедури за развитие на родопската община.
Кметът на Неделино не бе открит за коментар тази вечер.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0