Въвеждат нови ограничителни мерки – първо в област Бургас и останалите „оранжеви“, по-късно и в Кърджали!

Въвеждат нови ограничителни мерки – първо в област Бургас и останалите „оранжеви“, по-късно и в Кърджали!

Министерството на здравеопазването планира въвеждане на нови ограничителни мерки от идната седмица. Преди 2-3 седмици удвояването на заболелите ставаш

Министерството на здравеопазването планира въвеждане на нови ограничителни мерки от идната седмица. Преди 2-3 седмици удвояването на заболелите ставаше на две седмици, сега става за една седмица. Увеличава се и броят на хората, които се хоспитализират. В рамките на седмица от 1300 са нараснали до 1800.

Това обяви на брифинг зам.-здравният министър Димитър Петров.

Новите мерки ще бъдат въведени първо в области като Бургас, които вече са в червената зона, а в Кърджали и други региони с ниски стойности за заболеваемостта – по-късно.

„Отчитаме също, че в средата на юли алфа вариантът на вируса беше изместен от делта, който е два пъти по заразен и вирулентността му е по-висока“, каза зам.-министърът, подчертавайки, че заболелите са в по-ниска възрастова група – 20-39 г., като има и такива под 18 години.

Двете оръжия за противодействие на пандемията са нивото на имунизация и противоепидемичните мерки, отбеляза Петров.

„На първото не може да разчитаме, тъй като нивото ни не е високо, имунизираните са около 20%, с преболедувалите в най-добрия случай да достигнат до 40%, което е твърде ниско ниво. Единственото ефективно нещо, което остава са противоепидемичните мерки и контролът“, каза зам.-министърът и поясни, че по този повод от няколко дни провеждат срещи, а в момента тече такава със специалисти във всички области – имунолози, епидемиолози и др.

В отговор на въпрос на БГНЕС какви мерки ще бъдат въведени, Петров обясни, че ще се опрат на тези разписани в Плана на министерството и отнасящи се до страните, попадащи в „оранжева зона“, информира Dnes Bg.

Мерките ще бъдат въведени в цялата страна, защото почти навсякъде нивото на заболеваемост е еднакво, но областите, в които се наблюдава най-ниска, ще могат да ги въведат малко по-късно. От думите му стана ясно, че Бургас е близо до „червената зона“.

„Въвеждаме (противоепидемични мерки, разширяваме легловата база и настаняваме нуждаещите се. Водят се преговори и за това част от лечението на леките случаи да не в болнични условия, а да се поемат от общопрактикуващите лекари или други специалисти в Медицинските центрове, така че натискът върху лечебните заведения да бъде отслабен“, обясни д-р Петров.

Попитан как ще реагират, ако новите мерки предизвикат протести, зам.-министърът каза, че всичко може да се очаква, но те се водят от здравето на хората и справяне с пандемията.

Той не посочи точно какви мерки ще бъдат въведени от идната седмица и поясни, че те ще бъдат въведени с предложение на главния санитарен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев и ще станат ясни до края на деня.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0