Всяка баба го знае: По-голямо от Перперикон, има си пирамида, пещера – утроба…

Всяка баба го знае: По-голямо от Перперикон, има си пирамида, пещера – утроба…

Огромно е по площ, има си пирамида, пещера-утроба и е страшно древно.Скално-култовият комплекс Ковил край Крумовград. Крие тайнства, ми

Огромно е по площ, има си пирамида, пещера-утроба и е страшно древно.

Скално-култовият комплекс Ковил край Крумовград. Крие тайнства, мистерии, а някоя и друга баба, местна жителка, може да упъти любопитните туристи.

Комплексът е по-мащабен от Перперикон, Белинташ и Харман кая. Дълъг е 6 километра, широк е два километра. Наситен с мегалити и скално-изсечени жертвеници, улеи, култови пещери. Има стъпаловидна пирамида, ориентирана по посоките на света, в недрата й пък се намира пещера-утроба.


Според археолози, пирамидата е създадена в периода между 2 600 – 2 500 г. пр. Хр.

Скалната гробница край село Джанка пък може да се разглежда като отделен обект. Тя е част от огромното съоръжение или останки от древен град. 

Сега си представете това да се намираше в някоя съседна нам държава. Комплексът щеше да е проучен, разработен, рекламиран и всяка година да е посещаван от стотици хиляди туристи. Всъщност, всички тракийски светилища в Кърджалийско, рекламирани като общ комплекс, тур из древността и мистериите на траките.

Ама не, у нас само старци, някой и друг турист, царство на змиите.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0