Всички коментират кога ще има оставка на Борисов и нови избори, в Кърджали питат за конференцията на ДПС?

Всички коментират кога ще има оставка на Борисов и нови избори, в Кърджали питат за конференцията на ДПС?

"Ще падне ли правителството и ще има ли предсрочни избори?". Вероятно това е въпросът, който най-често си задава средностатистически

„Ще падне ли правителството и ще има ли предсрочни избори?“. Вероятно това е въпросът, който най-често си задава средностатистическият избирател напоследък . Не това, обаче, е въпросът, който вълнува най-силно кадрите на ДПС в региона, а по-скоро „Кога ще се проведе Националната конференция на Движението?“.
Всеки мераклия за власт, гравитиращ около трите свещени буквички ДПС, знае, че именно от провеждането на конференциите (от местни през общински и областни) зависи бъдещето му в партията. Избирането в местен, общински или областен съвет на партията гарантира стабилност и възможност за лична кариера и на едни следващи избори.
„Оставам или друг ще ме замени“, това е въпросът в битката за партийната власт. Но за да се отговори на този въпрос, трябва да се проведат конференциите, отложени заради Ковид-19. А кога ще се проведат, засега знаят само Доган и Карадайъ.
По устав ДПС трябваше да проведе Х-тата си Национална конференция до края на април 2019 година, тъй като деветата бе проведена на 24 април 2016, а уставът на партията гласи: „Националната конференция е върховен орган и се свиква най-малко веднъж на три години“.
Но, имаше една съществена подробност. 2019 година бе натоварена за ДПС, защото имаше и европейски, и местни избори. А когато има избори, традиционно ДПС отлага конференциите си. Това се прави с цел неуспелите да се преборят за даден пост в партията да не могат да реагират и да се ориентират към друга партия. Това е и една от причините Движението винаги да регистрира кандидатите си в последния момент. И поради това Централният съвет на партията отложи най-висшия форум с цяла една година – за 26 април 2020 г. – датата, на която се навършват 30-години от съдебната регистрация на Движението за права и свободи.
Но разпространението на коронавируса блокира социалния живот и отложи отчетено-изборните събрания на партията. Очакваше се те да се подновят с нормализиране на ситуацията и утихване на епидемията, но тъкмо всичко да си дойде на мястото… и се случиха събитията в „Росенец“. Постепенно гражданският протест прерасна в национален със сериозни изгледи за предсрочни избори. Кой би провел конференции при тези условия? Всеки активист, загубил поста си и заменен от друг по правилата на демокрацията, може да реши да си търси късмета в друга партия. А нови политически проекти през 2020 бол. Кеф ти „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, кеф ти все още несъздадените, но обявени партии на Цветан Цветанов и Васил Божков или пък формацията на Мая Манолова „Изправи се. Бг“, която с нестандартното си и лесно разпознаваемо име според социолозите натрупа 3% още от съблекалнята.
Това неочаквано развитие на политическата ситуация изглежда ще отложи още за неопределено време разпределянето на постовете в ДПС. А дотогава желаещите ще чакат и ще се надяват.
Резултатът от изборите през 2019 година за ДПС може да се определи като „запазване на постигнатото“. При 315 хиляди гласа на последните парламентарните избори, на европейските избори гласовете се покачиха до 320 хиляди, а за общински съветници на местните избори се затвърдиха около 310 хиляди гласа.
Въпреки устойчивите резултати, ДПС увеличи представянето си в местната власт. Общинските кметове от 37 станаха 47, което е с над 25 на сто увеличение. Бяха избрани 916 общински съветници от общо 5122 в страната, което представлява 18 процента от общия им брой. А 687 са избраните от ДПС кметове на кметства от общ брой 1968, което е над 35 процента.
Дали партията е доволна от тези гласове още не е ясно, но Карадайъ вече обяви публично, че Националната конференция ще приеме промени и в програмата, и в устава на ДПС.
Ерхан Алемдар, специално за 24rodopi.com

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0