Всеки първолак знае за Левски…

Всеки първолак знае за Левски…

Литературно четене и дискусия ознаменуват началото на събитията по случай 148-та годишнината от гибелта на Васил Левски в СУ "Петко Рач

Литературно четене и дискусия ознаменуват началото на събитията по случай 148-та годишнината от гибелта на Васил Левски в СУ „Петко Рачов Славейков“. В рамките на седмицата, посветена на Апостола, са и срещите на библиотекар от Регионална библиотека „Н. Й. Вапцаров“ с ученици от начален етап на обучение. Това е част от традиционните съвместни мероприятия между двете институции – училище и регинална библиотека, които по това време на годината са свързани с Левски.

„Почитаме паметта на Апостола, загинал за освобождението на България. Преди 148 години Васил Иванов Кунчев пое по пътя на безсмъртието, за да остане в сърцата ни и да ни дава пример във всеки един ден“, сподели с децата библиотекар Маргарита Павлова и рецитира стихотворението на Цветан Ангелов „Левски“, което започва с познатите думички „Бате, кой е тоя синеок герой?“. С радост гостенката установява, че първокласниците не само познават Апостола, но и могат да разсъждават задълбочено върху думите в стихотворението. Знаят много факти от живота на Левски още преди да е започнала дискусията, включват се ентусиазъм и гора от ръце изненадва приятно Павлова. Показват й рисунките с лика на Апостола, които вече са нарисували по повод годишнината.

„За Отечеството работя, байо! Кажи ти моите и аз твоите кривини, па да се поправим и всички да вървим наедно…“ – с този цитат завършват срещите с малчуганите с обяснението, че всички заедно трябва да работим за добруването на нашата родина.

Срещите продължават до края на седмицата с по-големите ученици.

В петък ще се проведе награждаването на призьорите от училищния конкурс за есе, посветено на Левски.

24rodopi.com

 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0