Всеки втори пенсионер в Кърджалийско получава под 300 лева, линията на бедност е 341 лева

Всеки втори пенсионер в Кърджалийско получава под 300 лева, линията на бедност е 341 лева

Всеки втори пенсионер в Кърджали, Разград и Търговище получава под 300 лева на месец. В страната бедните са 33% от общия им брой. Ед

Всеки втори пенсионер в Кърджали, Разград и Търговище получава под 300 лева на месец. В страната бедните са 33% от общия им брой. Единствено в столицата делът на бедните пенсионери е под 20%.
Това показва анализ на Института за пазарна политика. 704 хил. са бедните пенсионери, които живеят с под 300 лв. на месец, пише всекидневникът „24 часа“ .
Най-много бедни пенсионери живеят в София – 66 хил. души, а в Пловдив са с около 4 хил. по-малко. В топ 3 е и Варна с 37 хил. души. Най-малко бедни пенсионери живеят в Перник и Габрово – по 11 хил. души, показват още данните.
“Прави впечатление и фактът, че няма област, в която делът на бедните сред пенсионерите да е по-нисък от този сред населението ѝ като цяло”, пишат още анализаторите от Института за пазарна икономика.
77% от всички бедни пенсионери са жени.
В Перник, Ямбол и Смолян – делът им е над 80% сред пенсионерите с месечна пенсия под 300 лв., а единствено в Кърджали е под 70%. Една от причините за голямата разлика е, че средната продължителност на живота на жените в България е почти 7 години по-дълга от тази на мъжете. Освен това жените получават по-ниски заплати от мъжете, а и се пенсионират по-рано.
Броят на бедните пенсионери намалява през последните години, но все още е висок.
От 1 юли минималната пенсия у нас стана 250 лв. За нея увеличението е почти 14%, за останалите пенсии бе 6,7%. През последните години минималната пенсия има изпреварващ ръст и няма отношение към осигурителния принос на лицата, нито към т.нар. швейцарско правило, по което се увеличават останалите пенсии. Увеличението на минималната пенсия е приоритет за “Обединени патриоти”, които държат тя да достигне 300 лв. до края на мандата. За много експерти обаче то руши доверието в държавното обществено осигуряване, тъй като изравнява хора с различен принос към системата. Причината е, че останалите пенсии се вдигат по обективни показатели с швейцарското правило, което е на базата на нарастването на осигурителния доход и индекса на потребителските цени за предходната календарна година.
Както вече 24rodopi.com писа, През 2019 година линията на бедност за област Кърджали e 341 лева средно месечно на лице от домакинство. Това сочат актуалните данни на Националния статистически институт. Почти всеки четвърти в Източните Родопи живее под линията на бедността.
В осем области – Монтана, Враца, Велико Търново, Видин, Кърджали, Благоевград, Пазарджик и Силистра, относителният дял на бедните мъже е по-голям от този при жените.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0