ВКС: Отнемането на шофьорска книжка за неплатени глоби може да остави човек без работа

Човек може да остане без работа заради отнемането на шофьорската книжка за неплатени глоби. Това е един от мотивите, с които Върхо

Човек може да остане без работа заради отнемането на шофьорската книжка за неплатени глоби. Това е един от мотивите, с които Върховният касационен съд (ВКС) обявява санкцията за противоконституционна в свое становище до Конституционния съд (КС). То обаче няма правни последици, пише „24 часа“.
Становището е изпратено по повод искането на омбудсмана Диана Ковачева КС да обяви за противоконституционни разпоредбите от Закона за движение по пътищата. С тях на шофьори с неплатени в срок глоби се вземат книжките, а ако и са собственици на колата, автомобилът се спира от движение. Мерките отпадат след погасяването на задълженията, а от началото на юни те се прилагат и на 9 гранични пункта. Именно това бе и поводът Ковачева да сезира КС, тъй като според нея така се ограничава свободното придвижване на гражданите.
Магистратите допуснаха питането. Становища са поискани от Народното събрание, Министерския съвет, министъра на вътрешните работи, министъра на финансите, министъра на правосъдието, Върховния касационен съд, Върховния административен съд и Висшия адвокатски съвет.
Становището на ВКС изцяло подкрепя исканията на омбудсмана. То е изготвено от съдия Борислав Белазелков и не е обсъдено на пленум на съда заради извънредната епидемиологична обстановка.
Магистратът е съгласен със заявените две цели на мерките – пътна безопасност и намаляване на броя на административните нарушения. Според него обаче не това е начинът за постигането им.
“Не може да се ограничават основни права и свободи”, посочва той. “С неизпълнението той се поставя в положението на неизправен длъжник с парично задължение и може да търпи само принудително изпълнение върху неговото имущество и доходи по реда на ДОПК и ГПК, когато държавата е присъединен по право взискател”, подчертава съдия Белазелков.
И обяснява, че длъжникът може да остане без работа заради взетата книжка, както и да пропусне доходи от друга стопанска дейност.
“Тази мярка по-скоро пречи, отколкото помага, тъй като социално слабият длъжник може да се окаже лишен от възможност да управлява моторно превозно средство до изтичането на давностния срок за административното наказание глоба”, изтъква Белазелков и се обявява и против спирането на колата от движение.
Магистратът не коментира проверките на границите. Само посочва, че въпросът е подробно разгледан в искането на омбудсмана.
Освен ВКС становища са пратили още Министерският съвет и вътрешният министър Христо Терзийски. Той бе шеф на полицията, когато униформените започнаха да прилагат мярката и на границата.
Не нарушаваме правата на хората, защото имат 2 часа срок да платят, оспорва Терзийски. И обяснява, че всеки може да продължи по пътя си и да напусне страната. Единственото ограничение е, че не може да шофира до заплащане на санкцията, изтъква Терзийски. Подобно е и становището на МС, другите заинтересовани страни още не са се произнесли, отбелязва „24 часа“.
След като допусна делото, КС е посочил съдия Георги Атанасов за докладчик. Конституционните съдии нямат срок, в който да се произнесат.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0