Вицепрезидентът Йотова: Защо скриха ген. Мутафчийски? Правителството не работи с Президенството, но защо не работи с кметовете?

Вицепрезидентът Йотова: Защо скриха ген. Мутафчийски? Правителството не работи с Президенството, но защо не работи с кметовете?

„България продължава да няма стратегия за излизане от кризата. Необходим е щаб, който да наблюдава икономическата ситуация, за

„България продължава да няма стратегия за излизане от кризата. Необходим е щаб, който да наблюдава икономическата ситуация, за да се предприемат адекватни и работещи мерки за справяне с икономическите и социалните последствия.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова в интервю за предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.
„Често се използва клишето, че водим война с невидим враг. Една война предполага стратегия и тактика. Такива липсват“, изтъкна вицепрезидентът.
Йотова подчерта, че изпълнителната власт върви по пътя, начертан от президента Румен Радев, и следва неговите предложения.
„Президентът пита това, което вълнува всеки български гражданин. Той призовава за отчетност и прозрачност на разходите за справяне с кризата. Призовава да няма кражби по време на чума“, отбеляза вицепрезидентът на въпрос за „престрелките между институциите“, цитира Офнюз.
Според нея не само между институциите, но и в цялото ни общество липсва дебат за начина, по който да излезем от кризата
„Ако изпълнителната власт не работи с нас, защо не работи с кметовете? Местната власт, на която уж толкова много държим, е изключена от целия процес. Никой не я пита, само й нарежда. Когато няма диалог, се случват повече грешки“, заяви вицепрезидентът.
Според Илияна Йотова мярката 60/40 не предпазва огромния брой хора, които остават без работа и е необходим по-диференциран подход за помощ на малките фирми.
Вицепрезидентът заяви, че на европейско ниво се води спор, в който отново не се знае каква е позицията на България.
„Европа се раздели на две. Едните са привърженици на идеята за справяне с кризата да се използват средства от многогодишния бюджет, но това означава да се увеличат вноските на страните членки. Другите като френския президент Макрон и италианския премиер Конте настояват са солидарен фонд. Защо чакаме непрекъснато някой друг да решава вместо нас“, попита вицепрезидентът.
Според Илияна Йотова един от основните изводи от кризата е необходимостта от връщане на силната роля на държавата.
„Държавата трябва да се върне на мястото си. Дайте пазара на всичко – тази идеология вече не издържа“, каза вицепрезидентът.
Йотова разкритикува работата на здравния министър Кирил Ананиев.
„Аплодисментите днес са за медиците, но в никакъв случай не са за здравната ни система и за здравния ни министър, чиито заповеди с давност три часа“, подчерта вицепрезидентът.
Йотова припомни неотдавнашните намерения за закриване на легла в общинските болници или на цели лечебни заведения и заяви, че сметките на лекарите и пациентите са над счетоводните сметки.
„Достойно поведение беше да се даде думата на ген. Мутафчийски на последния брифинг. Той очевидно беше скрит чрез нескопосан пиар. Имаме нужда от отговори какво се случи и защо ген. Мутафчийски беше скрит – дали напрежението между щаба и изпълнителната власт достигна точка на кипене или съображенията са други“, посочи вицепрезидентът в отговор на въпрос за решението за прекратяване на ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб.
Според Йотова през последния месец и половина сме се наслушали на много статистика, на внушения за апокалипсис, и насаждане на страх и стрес в българските граждани.
24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0