ВИДЕО репортаж: USA семейства искат сираци от Кърджали!

Изоставени в Кърджали, отраснали по социални домове, но вече с нови семейства отвъд… океана. Историята на много сираци в региона,


Изоставени в Кърджали, отраснали по социални домове, но вече с нови семейства отвъд… океана. Историята на много сираци в региона, осиновени от родители в САЩ. 22 деца от Кърджалийско са намерили свои нови семейства зад граница в рамките на по-малко от две години. Към момента още пет сирачета чакат одобрение на документите. 18 пък са осиновени от семейства в страната.

43 деца в региона са вписани в регистъра за пълно осиновяване, от началото на тази година 14 пък са вече при новите си семейства, съобщи за 24rodopi.com директорът на дирекция „Социално подпомагане“ в Кърджали Цветомир Хаджиев.

„От началото на годината имаме 14 осиновени деца. 7 от тях са по линия на международно осиновяване, т.е. от лица с постоянно пребиваване зад граница. Останалите седем са осиновени в страната. В същото време в момента дирекцията е в активни процедури по осиновяването на още 7 деца“, посочи Хаджиев.  Пет от тези сирачета пък ще имат нови семейства извън страната. Интересно е, че огромен процент осиновители зад граница са от САЩ.

„Общо за миналата 2019-та година броят на осиновените деца от вписаните в регистъра е 24. 15 от тях са по линия на международни осиновявания, 9 са осиновените в страната“, допълни Хаджиев. Той обясни високият процент осиновявания зад граница с факта, че чужденци са склонни да станат родители и отгледат повече от едно дете. Имало е случай семейство да осинови дори четири деца. „В момента дори сме в процедура по осиновяване на три деца заедно, отново се касае за осиновители извън страната“, подчерта директорът на „Социално подпомагане“. По думите му, често това са братя и сестри и те вървят заедно, съгласно закона.

„Основният критерий, от който се водят кандидат-осиновителите, поне тези в страната, е възрастта. Предпочитаната от тях е от 0 до 3 години. Друг важен елемент, на който държат хората, е здравословното състояние. Много малко са, да не кажа единични са случаите, при които кандидат-осиновителите желаят да осиновят дете с увреждане. Третата характеристика, на която кандидатите държат, е произхода“, пояснява Хаджиев.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0