ВИДЕО репортаж: 80 заведения под ключ! Съкращаване на персонал, кредитите фалират бизнеса!

ВИДЕО репортаж: 80 заведения под ключ! Съкращаване на персонал, кредитите фалират бизнеса!

След обявяването на извънредното положение на 13 март заведенията затвориха врати. В Кърджали близо 80 обекта вече дни наред не рабо

След обявяването на извънредното положение на 13 март заведенията затвориха врати. В Кърджали близо 80 обекта вече дни наред не работят, единствената дейност на част от тях е доставката на храна за вкъщи. Това обаче съвсем не компенсира ситуацията споделя собственик на голяма пицария в града, според който заради загубите ще се наложи да освободи голяма част от служителите си.
„От 20 човека персонал, в ресторанта в момента работят четирима, ангажирани с доставки по домовете, но подобна дейност не може да покрие разходите на този ресторант. Това, което предлага правителството, въобще не ни устройва. Ние трябва да платим осигуровки на хората, които не работят, а нямаме никакви доходи. Трябва да им платим и останалите 40% от заплатите, а и никой не знае докога ще продължи тази криза. Повечето колеги, включително и аз, ще освободим част от персонала“, посочи пред екип на 24rodopi.com кърджалиецът Данаил Дялков.
От българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация са излезли със становище, с което настояват да се вземат мерки за оцеляването на бранша.
„Исканията ни са да има данъчна ваканция, да не се плащат осигуровки за този период, за който няма да работят нашите служители, и ред други мерки за оцеляването на бранша“, допълва ресторантьорът.
В същото време срещаме Димитър, дошъл да поръча храна за вкъщи. Той също е притеснен и споделя, че има малко кафене, което също е затворил, а разчита на доходи от там.
„Извънредното положение ни се отразява зле. Българинът не е свикнал на такова нещо. Дай Боже по-бързо да мине, защото кредити, вноски, нищо не се говори за това. Като дойде датата за погасяване всеки мълчи и трябва да внася. Първият месец ще внесем, втория месец вече не знам. Трябва поне за момента да замразят вноските. Какво се получава – 10 години плащаш кредит и два месеца не ти дават да работиш. И какво правим, да няма да ми вземат жилището?“, пита ресторантьорът.
Такава е ситуацията-колко ще продължи и как ще се оцелее към момента е въпрос без отговор.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0