ВИДЕО репортаж: 8 дка – 40 тона! Чушките от Трепетлика се търсят като злато!

„Едни от най-вкусните чушки са при нас!“, твърдят категорично стопаните от махала Трепетлика на кирковското село Чорбаджийско. Неслучайно встрани о

„Едни от най-вкусните чушки са при нас!“, твърдят категорично стопаните от махала Трепетлика на кирковското село Чорбаджийско.

Неслучайно встрани от шосето нивите са осеяни с капия – от край до край. Усърдни родопчани пък вече събират реколтата. Сред тях е и семейство Ахмед – мъж и жена, чието препитание в момента са именно чушките. 

„15 години отглеждаме. В момента работим 8 декара. Трудно е, но няма как. Лошото е, че сега и дивите прасета излизат“, обяснява Ахмед  Ахмед, който заедно със съпругата си се изхранва със земеделие. По думите му, дивите прасета застрашават продукцията им, затова всички по нивите денонощно се редуват и пазят. Още повече, че тази година е една от най-плодородните. 

„Трябва да се гледа като малко дете, а и изкупната кампания вече започна – 1.20 лв. е червената чушка, 1 лв. купуват зелената“, посочва още Ахмед. 

Предпочитат чушките пред тютюна.

„Миналата година имахме и тютюн 5 декара и чушки 4 декара, но двете заедно е много трудно. Не става, затова оставихме само чушките. На тях по-бързо им вземаш парите и не чакаш“, обяснява мъжът.

Освен това не могат да се оплачат от липса на клиенти.

„Търси се като злато. Идват да вземат от Пловдив, Пазарджик, София, Бургас, Кърджали“, допълва Ахмед и отново се залавя за работа. 

Прогнозите им са, че от осемте декара ще добият около 35-40 тона чушки. С припечеленото ще се препитават. Така е с 1/3 от близо 60-те семейства в Трепетлика, всяко от които отглежда по няколко декара от вкусния зеленчук.

Мария Калоянова, Гавраил Маргаритов,

24rodopi.com

 

ВИДЕО репортаж: Тайната на лютеницата, която превърна Мерием в „царица“ – очаквайте

COMMENTS

WORDPRESS: 0