ВИДЕО репортаж: 7 месеца по-късно: Преместените кедри и брези… изсъхнаха!

ВИДЕО репортаж: 7 месеца по-късно: Преместените кедри и брези… изсъхнаха!

Акцията по преместването на огромните дървета от квартал „Възрожденци“ до централния парк в Кърджали се оказа неуспешна. Шестте кедъра и двете б

Акцията по преместването на огромните дървета от квартал „Възрожденци“ до централния парк в Кърджали се оказа неуспешна. Шестте кедъра и двете брези изсъхнаха. 

Припомняме, че операцията по спасяването им се проведе преди седем месеца.

Целта – да бъдат съхранени, вместо унищожени поради строителни дейности в зелената площ, в която се намираха. Само, че въпреки усилията и средствата, вложени в акцията, резултатът е друг. Тогава бе докарана специална машина от Варна, предназначена да премества дървета с диаметър 30-35 см и обиколка 1-1.20 м. В крайна сметка, шестте атласки кедъра не оцеляха. За съжаление най-големите дървета в новия парк са изсъхнали. Тъжната гледка е повече от видима – върховете и клоните са клюмнали, зелените иглички са станали кафяви, а единственото живо нещо по тях са накацалите птички. Същата е съдбата и на двете брези, преместени заедно с иглолистните дървета.

Акцията по преместването на огромните дървета се наложи, след като кърджалийци реагираха остро срещу изсичането на част от тях в зелена площ в кв.“Възрожденци“. Както се вижда обаче, тя се оказа скъпа, но безрезултатна.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0