ВИДЕО репортаж: 500 тържества за 2 месеца и… Турци с камери „отмъкват сватби“, подбиват цените!

ВИДЕО репортаж: 500 тържества за 2 месеца и… Турци с камери „отмъкват сватби“, подбиват цените!

24rodopi.bg/TV/Общество Рекордните около 500 сватбени тържества са се провели само през месеците юли и август в Кърджали. В 12-те салона край Арда

24rodopi.bg/TV/Общество

Рекордните около 500 сватбени тържества са се провели само през месеците юли и август в Кърджали. В 12-те салона край Арда буквално не е имало „празен ден“, отчитат от бранша. „Столицата“ на Източните Родопи отново е в челните места по брой бракове на глава от населението в страната през тази година спрямо пандемичната 2020-та. Това пък отприщи и подбиване на цените от страна на… чужди видеографи. От година-две  турци са се насочили към региона и дават по-добри оферти за заснемане на сватбени тържества от местните майстори на камерата, научи „Родопи voice“. Съотношението лев-лира и сгъстената работа в летните месеци е причина комшии да заработват и в Кърджали. В града заснемане на къна и сватба е с цена от 2200 лева нагоре. Турските видеографи обаче предлагат услугите си за 1700 лева, твърдят пред екипа ни от бранша. Достига се до истинско „отмъкване на клиенти“.

„Двойки се отказват в последния момент, въпреки предварително запазена дата. Обясняват, че видеото ще е от Турция, защото цената, която им предложили, била по-добра“, казват видеографи.

626 брака са сключени само в град Кърджали от началото на годината до октомври, установи проверка на екипа ни. 204 двойки са поставили подписите си в Обредния дом. Всички останали бракове са реализирани зад граница, а впоследствие пресъставени тук. За сравнение, през пандемичната 2020-та браковете в цялата община са били 652.

Подписи зад граница, но тържеството у дома. С това се обяснява огромният брой сватби, които са станали само в двата най-оборотни летни месеца в града. В някои от салоните дори са се провеждали по две тържества на ден-дневно и нощно.

Сватбеният бизнес върви много добре и в съседните общини. Пример за това е и Черноочене, където работят три салона, а в момента се строи още един. За сравнение-в съседния областен град Хасково, салоните са едва пет.

На другия полюс пък е Смолян. В общината през настоящата година сключените бракове са едва… 62. През миналата година пък те са били 63./24rodopi

COMMENTS

WORDPRESS: 0