ВИДЕО репортаж: 1903 година: Под 177-килограмов бронзов глиган Източните Родопи откриват богатствата си…

От тук започват Източните Родопи. В покрайнините на село Мезек, където от няколко хилядолетия в насипа на могила съществува една от най-внушителните т

От тук започват Източните Родопи. В покрайнините на село Мезек, където от няколко хилядолетия в насипа на могила съществува една от най-внушителните тракийски гробници в България, а и не само. Запазена изцяло в автентичния си вид, открита едва в началото на 20 век.

„Всичко започва през 1903 година, когато в могилата зад нас се открива бронзова статуя на глиган. Тежи 177 кг., в реални размери, а в очите му е имало полускъпоценни камъни. Хората, които го откриват, виждат, че зад ухото му дори е изобразена рана. В онзи момент те не са знаели, какво още има под краката им. Не знаят, че тук се намира най-дългата гробница не само в страната, но и и като цяло на Балканите“, разказва Хубен Скерлев, експерт „Туризъм“ в община Свиленград. 

Общата дължина на гробницата е близо 30 метра, като само коридорът, наречен „дромос“, е повече от 20. Интересното е, че камъните, от които е изградена гробницата, са свързани един с друг единствено със скоби. По стените могат да се видят 3D холограми на предметите открити тук. Хубавото е, че тези ценни исторически обекти в Източните Родопи са все по-посещаеми.

“Затова помогна и последният наш общ проект, чрез който няколко общини в Източните Родопи се обединихме с обща карта на забележителностите. Някои, през нас продължават към Вила Армира, Перперикон и др., или пък идват от там при нас“, допълва Скерлев.

Едно е ясно, в последните години, нашенци все повече се наслаждават и преоткриват богатствата, които има нашата страна. Част от тях е и Мезек – една от най-впечатляващите тракийски гробници по нашите земи…

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0