ВИДЕО репортаж: 19 ст. за лира! Победа за Тръмп ли ще напълни джобовете на изселници?!

ВИДЕО репортаж: 19 ст. за лира! Победа за Тръмп ли ще напълни джобовете на изселници?!

Турската лира продължава да пада. По чейндж бюрата в Кърджали тя вече се купува за 19 стотинки, продава се за 22. В същото време търгов


Турската лира продължава да пада. По чейндж бюрата в Кърджали тя вече се купува за 19 стотинки, продава се за 22. В същото време търговците на чужда валута твърдят, че нито има търсене, нито предлагане.

Изселници също отдавна са спрели с обмяната заради ниските стойности на лирата. 

Като Рафет Мехмед, който бе в Кърджали в края на месец август, когато лирата се купуваше  за 22 стотинки. 

„22 стотинки, това е най-ниската пара в света! Защо да обменям?! Като пристигна давам 2000 лири, вземам 440 лева. За 10 дни свършват“, обясни пред екип на 24rodopi.com в края на август изселникът Рафет Мехмед.

Два месеца по-късно лирата се търгува още по-евтино и тези 2000 лири вече са 380 лв. 

Запознати със ситуацията твърдят, че всичко зависи от изборите в САЩ. След 4 ноември ще стане ясно дали турската лира ще се понижи още. Има предположение, че негативните последици ще са при евентуална победа на Джо Байдън. Натежава и фактът, че страната мoжe дa бъдe изпpaвeнa пред caнĸции oт CAЩ зapaди тecтвaнe нa pycĸи paĸeти и oт Eвpoпeйcĸия cъюз зapaди cпopoвeте c Гъpция, Kипъp и Фpaнция oтнocнo мopcĸитe пpaвa. 

Данните сочат, че от нaчaлoтo нa гoдинaтa тypcĸaтa вaлyтa ce е oбeзцeнила с нaд 30%, като само за последната седмица и половина е спаднала със 7%. В момента в южната ни съседка едно евро се търгува за 9,8 лири, а един долар за 8.4 лири. Има предположения, че в един момент някои от търговците на валута в България ще спрат да купуват лири.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0