ВИДЕО репортаж: 15 лева за билет, евтина лира и… 7 наши на кв. метър в Одрин!

Седем български граждани на квадратен метър в Одрин (Edirne). Такава е картината в петък и събота, твърдят местните власти. Страхът от

Седем български граждани на квадратен метър в Одрин (Edirne). Такава е картината в петък и събота, твърдят местните власти. Страхът от коронавируса изчезна, отпаднаха и PCR тестовете и народът тръгна на шопинг. 

Всеки петък от Кърджали към южната ни съседка потеглят най-малко 4 автобуса и още толкова микробуси, твърдят за 24rodopi.com служители в транспортни фирми. По думите им, минимум 200 души има само от Кърджали. Недоумение обаче буди цената – 15 лв отиване и връщане. Само за пример, билетът до Хасково е 7 лв. „Понякога караме и на загуба“, споделят превозвачи, а причината според тях е в конкуренцията, която не е никак малка. 15 са транспортни фирми в града край Арда. Казват, че имат около 250 лв. разходи за гориво, възнаграждение на шофьора и пътни такси. Въпреки това, продължават да возят на тези цени, от които в последно време се възползват немалко хора.

Оказва се обаче, че пазарът в Одрин е примамлив и за хора от цялата страна. Над 60 са автобусите, които  се отправят към българо-турската граница в края на седмицата, а пътуването им е с една цел – пазар. Една от причините е и ниската цена на турската лира, която се обезценява все повече. Чакането на границата пък отнема около 4 часа.

България излиза на трето място по посещения в Турция през тази година. От началото на 2020 г. до края на август над 532 000 българи са посетили страната, заяви Бюлент Басиоглу, председател на Асоциацията за насърчаване на туризма в Одрин, цитиран от  TravelNews. На първо място е Германия с над 789 000 туристи, а на второ – Русия с над 772 000 туристи. След нас са Украйна и Великобритания. Спадът на българите е около 70% спрямо същия период на миналата година, когато сме били на четвърта позиция. По-голямата част от българите посещават Одрин, където пазаруват, посочи Басиоглу. Според него градът и хотелите са пълни от петък до неделя.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0