ВИДЕО репортаж: 100 тона шафран не може да бъде изпратен към Китай!

640 тона шафранови луковици износ за Китай-затова се договориха България и азиатската страна през 2019 година. През настоящата годин

640 тона шафранови луковици износ за Китай-затова се договориха България и азиатската страна през 2019 година. През настоящата година обещаното количество от наша страна бе 200 тона, но то не може да бъде изпратено. Това твърди пред екип на 24rodopi.com Хасан Тахиров, председател на Асоциацията на производителите на шафран.
„В момента заради коронавируса всичко е застояло. Чакаме всеки момент да се отворят китайските митници за експорт към Китай. В момента с над 100 тона сме готови за изпращане“, посочи родопчанинът.
В област Кърджали има около 300 декара с шафранови насаждения. В момента производителите на културата у нас вадят луковици. Една от нивите, около 6 декара, се намира в кърджалийското село Чифлик.
„В момента вадим луковиците, които сяхме миналата година през август месец, октомври  и ноември събрахме цвета. Ние, нашите членове на асоциацият , сеем шафранови луковици за размножаване за нашите клиенти в България и за Китай. От тази нива, в Чифлик, която е около 6 декара, ще се извади минимум 10 тона луковици. За китайския пазар и според договора това е между 6 и 10 евро за кг., което прави между 60 000 и 100 000 евро“, обяснява Тахиров.
Този факт дава и възможност за работа на хората в обезлюдените села.
„Затова аз винаги казвам-това  е златният поминък за хората в планинските и полупланинските райони като Кърджали“, посочва Тахиров.
Covid-19 е причината да бъде отменена и конференция в София на производителите на шафран от цял свят.
„Планирахме тя да се състои през април-май, в Националния дворец на културата.
Целта ни е България да се превърне в център за управление на бизнеса с шафран в световен мащаб. Заради пандемията тя бе отменена, но не се знае за кога точно. През 2021 година страната ни трябва да осигури двойно повече – 400 тона за Китай. Това може да се случи, но със сигурност е необходима подкрепа от държавата, не безвъзмездна. Например, във вид на кредит с много ниска лихва, с който хората да могат да си помогнат с посадъчния материал поне“, допълва още Тахиров.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0