ВИДЕО репортаж: 100 души си премериха кръвното – опасна тенденция сред все по-млади хора…

Близо 100 души се възползваха от безплатно измерване на кръвното налягане в Градската градина. 30% от тях са били с показатели извън но

Близо 100 души се възползваха от безплатно измерване на кръвното налягане в Градската градина. 30% от тях са били с показатели извън нормата, а около 10-ина души-с установено предсърдно мъждене, посочи координаторът на кампанията Мария Янева от „Българската лига по хипертония“. По думите й, през 2019-та година, от предходния скрининг на кръвното налягане в Кърджали, са се възползвали много повече хора.

„Тогава успяхме да направим около 400 измервания в рамките на деня. От тях над 40% бяха хора с хипертония, със стойности над препоръчителните от Европейската лига по хипертония. В Кърджали имахме и 2-3 много тревожни случая на изключително високо кръвно налягане“, напомни координаторът на кампанията и дори даде пример:

„Човекът буквално стигна до Спешно отделение веднага след измерването на стойностите, които бяха екстремно високи. Беше приет в Спешното и около четири часа след това се върна да благодари, че сме дефинирали тези стойности“, посочи Янева.

Анализът на данните, тогава  и сега, сочат, че хората не контролират достатъчно редовно кръвното си налягане. А притеснителното е, че пада и възрастовата граница.

“Все по-ниска става границата на хипертония. Целим се вече във възрастова група над 45 години, където за съжаление откриване много хора с неконтролирани стойности. По-интересното е, че възрастните повече обръщат внимание на здравето си, но някъде губим границата между 45 и 65 години, където хората са много активни – работят, нямат време да обърнат внимание на здравето си“ , констатира Мария Янева.

Това обаче може да доведе до редица усложнения.

“Като например усложнения в бъбреците, в сърдечната мускулатура, трайни и необратими последици в периферната съдова система и дори очите“, допълни координаторът на безплатния скрининг.

Кампанията под надслов  „Май месец за мерене“ е  най-голямата синхронизирана световна здравна кампания за скрининг на кръвно налягане в партньорство в БЧК.  Освен в Кърджали, се провежда в още 19 града в страната.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0