ВИДЕО репортаж: Чудатото село – в две общини, разделено по избори, заедно по празници

ВИДЕО репортаж: Чудатото село – в две общини, разделено по избори, заедно по празници

Има едно село в област Кърджали, което макар да се води към Кирковска община, попада едновременно и в Джебелска. През Стоманци минава п


Има едно село в област Кърджали, което макар да се води към Кирковска община, попада едновременно и в Джебелска. През Стоманци минава пътят, който и определя „границата“.

„На тази страна е Джебел, на тази Кирково“, посочва с бастуна си бай Мюмюн къщите преди и след пътя, който ги разделя. По думите му, малко повече от 30-ина постройки  попадат в територията на Джебел, останалите, около 90, са в Кирковско. 

В Стоманци срещаме Салим, който твърди, че макар да е жител на кирковското село, къщата му се намира на джебелска територия. „Живеем в Стоманци, ама в паспорта ми пише Ридино. Като ме питат откъде съм, казвам от Стоманци, Кирковско, но  сме към Ридино, Джебелско“, посочва мъжът.

Данъкът за къщите обаче плащат, където пожелаят.

„На двете места може, и в Кирково, и в Джебел. И от двете места ни идват бележки за данъка. Плащаме само на едното, където си изберем“, казва Салим.

Когато дойдат избори, пътят отново ги разделя. 

„Тук, от Стоманци, хората гласуват в кметството, а ние отсам пътя, отиваме чак до Ридино, долу. Едните гласуват в Стоманци, другите в Ридино. А когато има местни избори, аз, макар да съм жител на Стоманци, гласувам за кмет на Ридино. С тукашния кмет работа нямам“, обяснява още Салим.

Има и неща, които жителите на Стоманци все пак правят заедно.

„Има ли сватба обаче, или молитва в джамията, всички сме заедно“, казва с усмивка възрастният мъж.

Стоманци – едно име, в две общини, разделено по избори, заедно по празници…

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0