ВИДЕО репортаж: Чанев: Пир по време на чума, общините готвят скок на данъците!

ВИДЕО репортаж: Чанев: Пир по време на чума, общините готвят скок на данъците!

„Наблюдава се една епидемия от желание за вдигане на данъците. И това мен ме притеснява. Вече бяха предприети такива действия от


„Наблюдава се една епидемия от желание за вдигане на данъците. И това мен ме притеснява. Вече бяха предприети такива действия от община Ардино по отношение на такса смет. В Кърджали също бе стартиран процесът“.

Това обяви областният управител Никола Чанев. По думите му, става въпрос за данък недвижими имоти, върху превозните средства и туристическия данък. 

„Примерно, едно младо семейство притежава апартамент с данъчна оценка от 75 000 лв., както  и автомобил -производство 2007 година. Ако през 2020 година са платили 40 лв. данък за жилището си, то през 2021-ва той ще е 70 лв. За колата данъкът е бил 160 лв, от догодина ще е 240 лв. Т.е. вместо 200, ще трябва да се бръкнат и платят 310 лева или това са със 110 лева повече“, обясни Чанев и нарече ситуацията “Пир по време на чума“.

„Тази мярка не се препоръчва никъде и тя не се прилага в нито една друга държава“, посочи Чанев.

Според областния управител фирмите също ще бъдат засегнати. 

„Самата Община в предварителните си документи, които ще подложи на обществено обсъждане, дава пример с фирма, която досега е плащала 9000 лв данък, а с увеличението ще следва да плати 14 000 лв. или това е 5000 лева увеличение. Туристическият данък също се вдига с 30%“, твърди още Чанев.

Той призова гражданите да присъстват активно в общественото обсъждане, за да се чуе и тяхната гледна точка по темата.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0