ВИДЕО репортаж: Цените скочиха: Всички търсят БГ агнешко, но купуват до 3 килограма

Празниците наближават - агнешко се търси, но се купува в малки количества.Това твърдят търговци в Кърджали.„Купува се по 2-3 кило

Празниците наближават – агнешко се търси, но се купува в малки количества.

Това твърдят търговци в Кърджали.

„Купува се по 2-3 килограма най-много, половин агне, цяло – не. Миналата година повече вземаха. Сега купуват най-много по една плешка, един бут, гледат да е малко като количество“, посочва Шазике Мюмюн, търговец в магазин за месо.

Една от основните причини, според нея, е повишаването на цената.

„Да, има скок. 15 лева стана килото, защото се повиши и цената на живото тегло. Миналата година по това време бе 13 лева за килограм“, посочва пред екип на 24rodopi.com жената.

Увеличение има и при агнешките комплекти, купувани за дроб сарма.

“Търсят ги, но и тяхната цена скочи-10 лева за килограм, а миналата година беше 8 лв.“, допълва Шазике.

Запазва се традицията най-търсено да е българското месо. В един от най-оборотните магазини на пазара в Кърджали агнетата са от местни ферми в Груево и Звездел. Синият печат пък удостоверява българския произход на месото. 

В същото време в магазините вече са изложени богат асортимент козунаци. В по-малките обекти цените варират от 2 до 3.20 лв. за брой, докато в по-големите вериги, ценовият диапазон е от 1.15 лв. до 6.50 лв. При яйцата ситуацията е подобна. В зависимост от размера, с намаленията в момента, те варират между 13 и 23 ст. за брой. На места се предлагат както от родни ферми, така и внос, предимно от Полша. Що се отнася до зеленчуците – повишение търговците отчитат при краставиците, които в момента са на цени между 2 и 3 лв., но се очаква да се повишат още. Цените на доматите са идентични, но при тях не се предвижда увеличение.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0