ВИДЕО репортаж: Хроника на един вирус: Няма го, има го, прекалиха, парите свършиха, иде… краят на света!

ВИДЕО репортаж: Хроника на един вирус: Няма го, има го, прекалиха, парите свършиха, иде… краят на света!

2020-та дойде като всяка друга с фойерверки и много пожелания - за здраве, щастие, успехи. Но годината се оказа доста по-различна. Беля


2020-та дойде като всяка друга с фойерверки и много пожелания – за здраве, щастие, успехи. Но годината се оказа доста по-различна. Белязана от вирус, последван от мерки и ограничения.  

Първо хората не вярваха…

„В България няма да дойде. В Румъния имат, защото ракията им е слаба“, изрича възрастен мъж в началото на март.

Но дойде…

“Излиза там един по телевизията всяка сутрин и говори за някакъв вирус“, коментират кърджалийци в края на март след ежедневните брифинги.

И мина време…

„Минус е, че два месеца живеем в страх. Всяка сутрин това беше темата, което все пак въздейства върху психиката на по-лабилните хора“, „Не трябва! Хората са психично болни вече, прекалиха!“, заключиха две възрастни жени, два месеца след извънредното положение.

Но септември дойде с нови страхове…

„Страх ни е от вируса, но хората не могат и да гладуват. С какво да се издържат?“, питаха се кърджалийци.

И дойде втората вълна, а с нея и новите мерки. В края на ноември отново затвориха заведенията. Хората от бранша обаче заявиха, че ако това продължи дълго ще е пагубно за бранша. „Ако мерките продължат и след 21 декември, предвиждам фалити на много заведения“, заяви собственик на едно от известните заведения в Кърджали.

Не по-различни бяха страховете на търговците в малки магазини. „Последно време е все по-трудно. Оборотът е спаднал драстично още от септември. Разликата от миналата година е огромна. Много е трудно…“, коментираха собственици на обекти.

И декември дойде, но не и празничната атмосфера. Витрините са мрачни – без украса, хората без настроение. А странните думи на един мъж в началото на епидемията, вече не звучат толкова странно. „Сложил съм си очилата на обратно, защото светът се преобърна, всичко е наопаки, идва краят на света…“.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0