ВИДЕО репортаж: Храни от Европа за 9 203 жители на региона! Ето колко сме бедни – 95% раздаваемост

Започна раздаването на хранителни продукти от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. От общо 309 временни пункта в страната, осем

Започна раздаването на хранителни продукти от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица. От общо 309 временни пункта в страната, осем са в област Кърджали.
„Днес зареждаме този в Крумовград, който е предпоследният, остава само пунктът в Черноочене. До момента сме стартирали в Кърджали, Джебел, Ардино, Чорбаджийско, Кирково и Момчилград“, посочи за 24rodopi.com директорът на БЧК в Кърджали Жана Чакърова, под чието изпълнение е раздаването на продуктите.

Най-голямата правоимаща група са хората, получили енергийни помощи за отоплителен сезон 2019-2020, следвани от родителите, които са взели еднократна помощ за първокласници през миналата година, както и други уязвими групи като майки осиновителки, самотни деца и пр.

„9203 са бенефициентите в областта, имащи право на тази помощ. Най-голям брой са в община Кърджали – 2985. Различното в сравнение с минали години е, че тази те са разделени в две групи – на семейства с един или двама членове, и други с три или повече членове на семейството. 8019 са лицата, които ще получат от т.нар. малки пакети, 1184 са имащи право на по-голям брой продукти. И едните, и другите включват 15 основни вида трайни храни“, поясни още Жана Чакърова.

В по-големите пакети броят на опаковките е 43 и съответно 27 килограма, а в по-малките опаковките са 23 на брой и около 17 килограма.

Интересното е, че като цяло Кърджали е областта с най-висок процент на раздаваемост в страната и то от години.

„Ние раздаваме над 95% от продуктите на правоимащите лица. От една страна това е хубаво, от друга показва нивото на бедност в нашия регион“, допълва директорът на БЧК Кърджали.

Крайният срок за раздаване на хранителните помощи е 15 ноември.

24rodopi.bg

COMMENTS

WORDPRESS: 0