ВИДЕО репортаж: Храм ще рухне и погребе 150 години история…

ВИДЕО репортаж: Храм ще рухне и погребе 150 години история…

Един стар православен храм, на повече от 150 години, е напът да рухне и да зарови своята история под купища камъни и хоросан. В камб

Един стар православен храм, на повече от 150 години, е напът да рухне и да зарови своята история под купища камъни и хоросан. В камбанарията отдавна няма камбана, входът е скрит от избуяла растителност и отломки.
В двора на църквата „Св.Илия“ в крумовградското село Аврен отдавна не е стъпвал човешки крак, а литургии за последно са отслужвани преди близо половин столетие, до 1972 година. Цял век преди това тя е била опора за вярващите от района.
В архивите е отбелязано, че е строена с разрешение на турските власти. Градежът й започва през 1866 година, завършена и осветена е на 20 юли 1870 година. За бъдещите поколения, от вътрешната страна на храма, на гръцки език, са изписани имената на строителите. Причината, поради, която надписът не е на български е, че до 1913 година село Аврен влизало в пределите на Димотика, а църквата е била към гръцката епархия. Самият храм, въпреки разрухата, впечатлява с мащабите си – дължината му е 21 м, широчина 12 м, а към нея се вижда и старото килийно училище, действащо от 1878 до 1928 година. Храмът е изцяло проучен и документиран през 1992 година. Част от иконите днес се съхраняват в читалището. За съжаление опитите да бъде възстановена църквата са неуспешни, тъй като, по думите на бившия кмет Димитър Антонов, били нужни много средства.

24rodopi.com


COMMENTS

WORDPRESS: 0