ВИДЕО репортаж: Хасан Азис: Перперикон ще бъде видян в Европейския парламент

„Идеята ни е това да бъде част от етапите, които да показват развитието на Перперикон през годините. Този макет за нас е нещо,

„Идеята ни е това да бъде част от етапите, които да показват развитието на Перперикон през годините. Този макет за нас е нещо, което трябва да бъде тук, в общината, но тогава, когато е необходимо, този макет ще бъде и в музея, и в Европейския парламент, също и на изложби в страната“. Това обяви кметът Хасан Азис при представянето на уникален макет на Перперикон, показващ разкритото през последните 20 години на Скалния град. На събитието присъства и археологът Николай Овчаров, който от своя страна обясни на присъстващите, че периодът, който е визуализиран, е от Античната епоха.
„Това всъщност е ситуацията от III – IV век от времето на Римското владичество по нашите земи. Вътре са направени всички основни сгради и крепостната стена, която се появява във втората половина на III век. И храма на Аполон, и християнските църкви, които се появяват в по-късна епоха“, посочи Овчаров.
След това бе посетен и Регионалният исторически музей в Кърджали. Там бе разгледана изложбата „Долината на река Върбица – живот през вековете VI в. пр.Хр. – XIV в.“, представляваща информационни табла със снимков материал от обектите, както и различни интересни находки, повечето от които монети. Откриването й е днес, като тя ще може да се види до края на месец май.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0