ВИДЕО репортаж: Хасан Азис: Опасността идва отвън, затова екипи посещават адреси на гурбетчии

ВИДЕО репортаж: Хасан Азис: Опасността идва отвън, затова екипи посещават адреси на гурбетчии

„Ясно е, че опасността от зараза при нас ще дойде отвън. В тази връзка сме направили организация. Започваме с двама представ

„Ясно е, че опасността от зараза при нас ще дойде отвън. В тази връзка сме направили организация. Започваме с двама представители на МВР и две здравни лица проверки по адреси. Като кмет на общината и председател на общинския кризисен щаб ще участвам при посещенията на адреси“, заяви кметът на Кърджали Хасан Азис.
Около 100 души са се върнали от чужбина в общината през последните дни. Техният брой обаче се очаква да нарасне.
„Община Кърджали е раздала наличните си предпазни маски, освен на служителите на общинска администрация, но и на ДКЦ, лични лекари, служители на Социално подпомагане и Пощата. Подпомогнала е общинската болница с респиратори“, съобщи Димитър Разкалински – секретар на общинския кризисен щаб.
Стана ясно още, че редица медицински лица, работещи към община Кърджали, са изявили желание да бъдат доброволци.
„Петима от назначените медицински специалисти са обявили желание да окажат помощ при извършването на здравен контрол на ГККП „Маказа“. Трима фелдшери са включени в екипите, които проверяват хората поставени под карантина. Има медицински специалисти, които са се записали като доброволци и към Многопрофилната болница „Д-р Ат.Дафовски“, съобщи още кметът на града.
Наред с това бе обявено, че всички домоуправители и кметове на населени места са уведомени стриктно да спазват разпоредбите за дезинфекция в жилищните сгради и ежедневно да следят за новопристигнали лица от чужбина.
Общината вече има и денонощен телефон – 6 73 97, на който всеки, който забележи лица, пристигнали от чужбина или такива, които не спазват карантината, да подаде сигнал.
Обявено бе още, че Домашен социален патронаж приема заявки за доставка на храна и медикаменти на самотни, трудно подвижни, лежащо болни лица и възрастни хора без близки. Средствата се осигуряват от лицата, подали заявката. Телефонът за тази цел е 6 45 42. До момента от тази услуга са се възползвали 19 души. Във връзка с извънредното положение и мерките е прекратена временно дейността на детската млечна кухня до второ нареждане.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0