ВИДЕО репортаж: Хабиб и Мехмедали: Истанбул и Измир – чорба, мирише, а в наше село…

ВИДЕО репортаж: Хабиб и Мехмедали: Истанбул и Измир – чорба, мирише, а в наше село…

Има едно село в Родопите, за което местните казват, че не заменят за никое друго населено място. Името му е Висока поляна. Всъщност, ня

Има едно село в Родопите, за което местните казват, че не заменят за никое друго населено място. Името му е Висока поляна. Всъщност, някои от тях вече са живели в големи мегаполиси и там определено не им харесва, като 73-годишният Хабиб например.

„Спокойно е тук. Аз в Турция съм живял 3 години и 4 месеца и… се върнах. В Истанбул не ми харесва. Тия коли, няма ден, няма нощ, все е шумно. Едни прахоляци, ужас. Няма чист въздух, няма!“, категоричен е бай Хабиб, а неговият съсед го подкрепя.

„Аз бях в Истанбул и Измир, чорба направо, мирише! Не е като тук“, твърди Мехмедали.

И продължават да хвалят малкото родопско селце.

„Тук си е по-хубаво – балкан! Курорт направо, защото нашият климат е като на хасковските бани, същия въздух е! Тук нито има шум, нито някой вдига аларма. От София даже като дойдат гости и казват: „А, тук се живее!“.

Не заменям Висока поляна за Истанбул! Какво ни липсва? Високо е, въздухът е чист, вода си имаме, електричество, всичко си имаме“, категорични са възрастните хора.

В действителност, мястото е тихо, спокойно и от него се разкрива чудна гледка, но и във Висока поляна, както във всички останали села, върви един тъжен процес на обезлюдяване.

„Преди 1989 година, в нашето село живееха доста млади, общо имахме към 1200 души. Днес, има само възрастни хора, младите са навън и работят. За тези години населението е намаляло с 85-90%. Събираме се малко повече, когато си дойдат младите, а те идват най-много два пъти в годината, от празник на празник“, отбелязва тъжно кметът на селото Наил Адем.

Видно е, че днес преимуществата на Висока поляна се ценят единствено от възрастните хора. Останалите -работят усилено, накъде далеч, „нарамили“ тежкото ежедневие, без да имат време да се замислят за чистия въздух и красотата на родното място.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0