ВИДЕО репортаж: Философията „Чевермета и въздух“: Женда – повече добитък и туристи, отколкото жители

ВИДЕО репортаж: Философията „Чевермета и въздух“: Женда – повече добитък и туристи, отколкото жители

Има едно село в Източните Родопи, което се оживява единствено в почивните дни,  през останалото време е тихо и пусто.„Хора н


Има едно село в Източните Родопи, което се оживява единствено в почивните дни,  през останалото време е тихо и пусто.

„Хора няма, няма. Само стари къщи – изоставени. Младите отидоха в Турция и Европа. Останаха 2-3 баби“, казва Сабахтин, който живее в южната ни съседка, но си идва за няколко месеца в годината в Женда. В дъждовния пролетен ден срещаме и Нурай, според който животът в селото е към края си.

„10-15 семейства да има. Даже по-скоро 10 са останали. Ами то селото свърши вече“ , казва Нурай.

Малкото останали тук се препитават с животновъдство.

„Всеки човек има по 30-40 или 50-на животни. С това се препитават, вземат и субсидии. Малкото останали в Женда се издържат с това, друго няма“, казва още Сабахтин, който въпреки, че преди години е заминал, не може да забрави родното място.

„В Люлебургас живея по принцип, но си идвам тук за повечето време. Правим си чевермета, живеем на чист въздух, хубаво е. Аз в Турция не мога да живея. Даже като минаваме границата, влезем ли в България, направо очите ми се отварят. Тук съм роден, няма как“, споделя възрастният мъж.

Хората познават Женда заради забележителностите наоколо – останките от крепостта Буюк тепе, огромната каменна гъба и, разбира се, заради възвишенията покрай селото, които предлагат невероятна зрителна наслада.

„Туристи идват от цяла България – Шумен, Силистра, отвсякъде“, казва още Сабахтин, а Нурай добавя: “Много, много, много идват тук, особено в събота и неделя. От София, Пловдив, Хасково, откъде ли не. Идват и се разкарват, от тук се качват на върха и по другите места. Аз тук живея, а не съм се качвал там“.

Така изглежда днес Женда – с малко жители, но с много туристи. Тъжно, но все пак красиво и през четирите сезона на годината…

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0