ВИДЕО репортаж: Тютюнджията: Змиите имат по-хубав живот от нас!

Тютюнът, който бе основно  препитание за хората в Източните Родопи в продължение на десетилетия, постепенно изчезва по нивите в ре


Тютюнът, който бе основно  препитание за хората в Източните Родопи в продължение на десетилетия, постепенно изчезва по нивите в региона. Има обаче едни селца, високо в планината, за които тази култура все още е единствената алтернатива… 

Като в село Кран.

„Общата обработваема площ с тютюн в селото е почти 600 декара. Земите се обгрижват от малко над 40 семейства. Друго за препитание няма. Пробвахме преди години с лук, след това с пипер, обаче живеем в планински регион, водата свърши, няма откъде да поливаме. И с овошки пробваха и те не виреят“, разказва кметът на Кран Мустафа Хюсеин.

Поради тези причини част от хората се върнаха отново към тютюна, като семейството на Расим Ахмед например. Срещаме го докато подготвя торта за лехите.

„Това змиите имат по-хубав живот от нас“, изрича възрастният мъж, но с усмивка, сякаш само констатира факт. „То е на изчезване, обаче народът тук няма какво да работи. Аз лично имам 10 декара с тютюн. С трима души го обработваме, като аз през повечето време съм в София, по строителството“, обяснява Расим.

В отсъствието му, на нивата са жена му и дъщеря му. Помощ идва и от съседите. Разказва за къртовския труд, който очевидно не ги плаши.

„В най-интензивния период, ставаш в 2:30 часа през нощта и се прибираш към 11часа, за да хапнеш и да си починеш за 2-3 часа и пак продължаваш, до 20, 21, 22:30 ч. понякога“, твърди мъжът и добавя, че от всичко това често няма никаква печалба.

„Като тръгне с оран, сеене, разходите са около 5-6 000 лв. Накрая пак ти остават толкова пари. На ден идва 5 лв. надник“, казва Расим и също като кмета обяснява какво друго са се пробвали да отглеждат тук в планината.

„Пробвахме и с чушки, но една година ни ги изкупиха добре, на другата по 25 ст. килограма. Картофи също сяхме, но никой не ни ги изкупува“, разказва Расим.

И отново се връщат на тютюна.

„Като нямаш друга алтернатива, не гледаш дали ще спечелиш или загубиш. Тютюнът е нещо като фабрика на открито за тези хора“, пък казва кметът Мустафа Хюсеин.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0