ВИДЕО репортаж: Търговци: Здравето е най-важно, но как ще се изхранваме?!

ВИДЕО репортаж: Търговци: Здравето е най-важно, но как ще се изхранваме?!

„На първо място е здравето, но от друга страна се питаме, ние как ще се препитаваме? Как ще си платим сметките - ток, вода, телеф


„На първо място е здравето, но от друга страна се питаме, ние как ще се препитаваме? Как ще си платим сметките – ток, вода, телефон. Откакто съобщиха, че могат да ни затворят отново, всеки се оплаква, страхува се. Толкова пари са вложени. Ето, мръзнем  на студа, за да изкараме някой лев, да се изхранваме“.

Това споделя Юлия Станкова от Кърджали. Жената от години работи в сферата на търговията с детски дрехи на един от най-посещаемите щандове на пазара в областния град.

Новите мерки за справяне с епидемията включват именно затваряне на всички нехранителни магазини. Те вече са предложени от здравния министър и Националния оперативен щаб, но предстои решението на правителството в сряда.

В Кърджали собственици на подобни обекти и техните работници са изключително притеснени. Търговци отчитат отлив на клиенти още от септември.

„Последно време хората се скриха. Може би заради вируса, наплашиха се. Естествено, че и училищата като ги затворят, клиентите няма да купуват дрехи за децата си. Оборотите паднаха още от септември и то много. Голяма е разликата от миналата година. От месец на месец става все по-трудно“, споделя Юлия.

Самата тя е и майка на първокласник.

„И при децата ще е трудно, когато минат на онлайн обучение, защото вкъщи повече се отпускат, докато в училище са по-дисциплинирани“, смята кърджалийката.

И останалите търговци в съседство споделят притесненията й. По думите им, още не са се отърсили от първото затваряне през месец март, когато някои от тях са освободили работници. Твърдят, че загубите при повторни подобни мерки ще са пагубни за малкия бизнес, тъй като въпреки, че не работят, ще трябва да платят наеми и осигуровки.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0