ВИДЕО репортаж: Тъжно: Едва 10-15% от „заразените“ 50 000 книги ще бъдат спасени!

След като проблемът с наводняването в книгохранилището на Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров“ в Кърджали бе решен, запо

След като проблемът с наводняването в книгохранилището на Регионална библиотека „Никола Йонков Вапцаров“ в Кърджали бе решен, започна и дългоочакваното обработване на хилядите заразени с гъбични инфекции книги, съхранявани там. Огромен труд и усилия полагат служителите на културната институция, но за съжаление щетите са сериозни.

„Не можем да спасим повече от 10-15% от тези 50 000 броя. Това е много тъжна новина и на мен не ми е приятно да я съобщя, но такава е истината. Това, което заварих преди година и половина в книгохранилището, когато поех ръководството, беше почти унищожено. И сега, от един месец, ние започнахме тази тежка, нелека процедура да направим първичния подбор на фонда“, съобщи Елисавета Кехайова, директор на Регионалната библиотека.

Предстои и вторична обработка, която дава надежда процентът спасени издания да се увеличи. Това от своя страна е изключително много работа за библиотекарите.

“Защото по всички тези книжни единици, които има надежда да бъдат спасени, ще се наложи да се работи месеци наред. Всеки едни лист хартия се обработва с равен процент спирт и вода. За нас приоритет е да спасим местните заглавия, издания и екземпляри. Сред тях и периодични издания на вестници, издавани в Кърджали и областта преди много години“, допълва Кехайова.

Много от изданията ще бъдат дадени за преподвързване с твърда корица. Освен това редица от тях ще влязат в сбирка „Редки и ценни книги“, в която ще се съхраняват стари, първи и нестандартни издания. Хубавото е, че успоредно със сериозния труд, библиотеката в Кърджали ще може да компенсира загубите чрез пореден спечелен проект.

“Тази година сме одобрени за сумата от 15 500 лв. За нас това е изключителна чест и радостна новина, защото по този начин библиотеката има възможност да обогати своя фонд. Искам да поздравя целия екип, който работи по подготовката на този проект. Благодарна съм на Министерството на културата, че оцени нашия труд“, посочи Елисавета Кехайова.

Тази година Регионалната библиотека ще работи със 139 издателства, ще закупи около 560 нови заглавия. 

“До месец и половина тези нови заглавия ще бъдат факт. По този начин ще обновим и модернизираме своя фонд. Това, че се случва за втора поредна година, е шанс почти да няма липсващи заглавия от това, което се търси от читателите“ , каза още директорът на културната институция.

Именно затова е изготвен и справочен списък с избора на читателите от последната година. Много от липсите в книгохранилището пък вече са запълнени  от дарения със стари и ценни издания.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0