ВИДЕО репортаж: Туристи от цялата страна към Овчево… В търсене на седемте светилища на траките

ВИДЕО репортаж: Туристи от цялата страна към Овчево… В търсене на седемте светилища на траките

Есента е идеално време за туризъм, особено когато климатичните условия са благоприятни за разходки в планината. Ентусиасти из хълмовете


Есента е идеално време за туризъм, особено когато климатичните условия са благоприятни за разходки в планината. Ентусиасти из хълмовете на Родопи не липсват. Те продължават да прииждат, посещавайки дори малко известни места в региона…

Макар, че не е достатъчно популярно, е добре да се знае, че в района на Джебел изобилства от скални паметници от дълбока древност. Немалка част от тези забележителности, запазени във времето, се намират при село Овчево. Скални гробници край рухналите и отдавна необитаеми къщи в селото. Една от тях прилича на малка, плитка пещера с кръгъл отвор. В близост пък могат да се видят и трапецовидни ниши и интересно каменно стълбище, улеи изсечени в скалите. 

Местните твърдят, че хора отблизо и далеч идват тук, за да се докоснат до тези тайнствени места.

„Пристигат от София, Стара Загора, Плевен, отвсякъде, от цяла България. Преди една седмица имаше две групи. Едната от Хасково, другата от Плевен, най-често обаче идват от София“, изрича възрастен мъж, живеещ в Овчево.

В селото са останали около двайсетина семейства. Макар и малко, те са единствените пътеводители на туристите, идващи тук.

„Сега, който и да пита, ние не лъжем, показваме им хубавия път, прекия и отиват да гледат тяхната работа, а ние си знаем нашата“, допълва с усмивка местния „гид“.

В действителност, Овчево е заобиколено от скални гробници и светилища, най-малко седем, казват местните. Наследство от траките, за които се знае, че са избирали именно скалистите местности за своите ритуали.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0