ВИДЕО репортаж: Туристи, график, изселници: През лятото селата са пълни, както и… контейнерите

Преливащи и с купища боклуци около тях. Така изглеждат контейнерите в кърджалийското село Вишеград, през което минават немалко туристи


Преливащи и с купища боклуци около тях. Така изглеждат контейнерите в кърджалийското село Вишеград, през което минават немалко туристи заради намиращата се в близост забележителност – най-запазеният средновековен замък у нас. Гледката на всичките тези отпадъци наоколо обаче разочарова, казва Бойко Врански от Кюстендил.

„Ландшафтът около самата крепост не провокира много интереса на хората, защото има много боклуци-в района и пътя. Иначе историческото наследство тук е много богато. Има много гробници, светилища, крепости…“, казва туристът, избрал регионът на Кърджали са своя дестинация.

Отпадъците по селата се чистят по предварително зададен график-два пъти в месеца, установи проверка на 24rodopi.com. Конкретно за Вишеград пък са доставени допълнителни контейнери. Проблемът през летния сезон е, че много изселници се прибират по родните места, а населението на селата се увеличава чувствително, това пък се отразява и на количествата изхвърляна смет. Проблем е и недостатъчният контрол от страна на кметски наместници, които трябва да следят и глобяват при изхвърляне на строителни отпадъци, както и стара техника и мебели на нерегламентирани за целта места.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0