ВИДЕО репортаж: Тайната на лютеницата, която превърна Мерием в „царица“

Пет поредни години конкурсът  „Царица на лютеницата“ по време на Фестивала на чушката в Кирково излъчва най-добрите майстори на тази традиционна бълга

Пет поредни години конкурсът  „Царица на лютеницата“ по време на Фестивала на чушката в Кирково излъчва най-добрите майстори на тази традиционна българска  храна. Вероятно вкусът се крие в зеленчуците, отглеждани по нивите тук, а може би към качеството им се прибавя и усърдието на местните, с което я приготвят. Със сигурност е съвкупност от двете, но трябва да се отбележи, че всеки поставя своя специфична съставка. В случая на Мерием Местан – първият победител в конкурса от 2016-та година, тя се крие в импровизирането и един специален заместител на захарта.

„На Фестивала тогава представих моята лютеница и в крайна сметка спечелих наградата. Тя е традиционна, както всички я правят. Различното е, че вместо захар слагам мед. Може би това я прави по-специфична в случая“, разказва Мерием, която използва като основа рецептата на своята майка.

Като майстор на лютеницата, тя дава и своя съвет към останалите, които желаят да покажат своите умения в бъдеще.

„Освен да им предложа да сложат нещо от себе си. Не винаги нещата стават по рецепта, нека добавят и нещо от тях, за да се отличава лютеницата им от останалите“, съветва Мерием.

Тазгодишният фестивал, преминал в Празник на плодородието, също трябва да излъчи приз за най-добре приготвена домашна лютеница. Предвид затягането на мерките заради коронавируса обаче, провеждането му остава под въпрос.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0