ВИДЕО репортаж: Стъпки през вековете – по римския мост, към воденицата, до стария чинар…

Село, в което всичко е история. Шумнатица е едно от най-старите населени места в региона. Първото, което човек забелязва в центъра на с


Село, в което всичко е история. Шумнатица е едно от най-старите населени места в региона. Първото, което човек забелязва в центъра на селото, е старинният покрив, подаващ се край пътното платно. Погледът се спира върху малка воденица край реката – напълно автентична, със запазена оригинална архитектура отпреди най-малко две столетия. Наричат я Пехливанската воденица, на името на махалата, в която се намира.

„Тя е доста стара, действаща е все още, но само като туристическа атракция се ползва. Идват много хора тук, за да я разгледат, особено лятото. Интересно им е“, разказва кметът на Шумнатица Ваньо Трендафилов.

Воденицата е реставрирана през 2016 г., а благодарение на запазените в нея съоръжения за мелене, всичко се случва така, както е било преди много, много години.

„Работи със силата на водата, която идва отгоре. Минава през улука, завърта двата големи камъка и така мели брашно“, обяснява още кметът на селото.

Край реката има още две стари воденици, които не са действащи, но пък всички са обявени за паметници на културата. 

Какво още може да се види в последното село преди границата с Гърция? Ами римски мостове. Един тях е в непосредствена близост до воденицата, туристите дошли да разгледат нея, задължително минават по моста и се снимат за спомен. Дължината му е около 20 метра, а височината близо 7 м. Изграден е изцяло от камъни. 

Запазените до днес съоръжения са отражение на миналото, когато това място е било една от основните пътни връзки за Беломорска Тракия. 

Назад във времето ни връщат и множеството запазени, градени от камък, с каменни плочи на покрива и оригинални комини – стари къщи. Някои са обявени за паметник на културата. Край тях се извисява огромен, вековен чинар с изключително широк ствол. Местните казват, че е на повече от 300 години-свидетел е на тегобите, щастието и живота на не едно поколение  в това селце, запазило автентичността си и до днес.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0