ВИДЕО репортаж: „Страхът надви вярата, дано Бог се смили над нас…“

Разпети петък - денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. В

Разпети петък – денят, в който е разпнат Божият син Иисус Христос, за да стане изкупителна жертва за греховете на човечеството. В най-тъжния ден от годината за православните християни, храмовете в Кърджали останаха празни. Тази година, за разлика от други, заради ситуацията с разпространението на коронавирус от Светия Синод разпространиха писмо, в което е посочено, че „поклонението пред Плащаницата трябва да става без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея и без да се раздават цветя и здравец, разрешен е само поясен поклон“. Това вероятно е една от причините днес църквите да бъдат посетени от много малко хора.
„Да търсиш чудотворните икони, да се редиш на опашка да ги докоснеш, а сега да е забранено да се пипат, да се целуват. Сякаш са смъртоносни. Това е обида, страхът надви вярата. Дано Бог се смили над нас“, изрече възрастен мъж, един от малкото, посетили днес храма.
Иначе в този ден от Страстната седмица постът е особено строг – не се яде и не се пие нищо, дори вода. А вечерта в храмовете се извършва опело Христово и се прибира плащеницата.


24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0