ВИДЕО репортаж: Старите къщи и хората, като… лястовички

ВИДЕО репортаж: Старите къщи и хората, като… лястовички

Каменни къщи, на повече от век, грабват погледа из поляните на джебелското село Софийци и напомнят за миналото…„Изцяло от к

Каменни къщи, на повече от век, грабват погледа из поляните на джебелското село Софийци и напомнят за миналото…

„Изцяло от камък са. Стените са близо 60-70 см. дебели“, обяснява възрастна жена в селото. Друг жител ни посочва една от старите полупорутени къщи и ни разказва:

„Тази е на повече от 100 години. Моята баба е родена  там. После са направили другата къща до нея“.

Днес, част от старите постройки се обновяват, други се строят наново. Едно от най-красивите села в община Джебел – Софийци, се превръща в притегателен център за изселниците.

„Тези, които са от Турция – пенсионерите предимно, си идват и си оправят къщите. Идват лятото, зимата си заминават пак. Като лястовичките…“, казва Мохамед Мехмед, който открай време си живее тук.

„Влече ни родното място“,  казва Севдие Рюстем, която се връща в южната ни съседка за кратко, само през зимата.

„Ако два месеца съм в Турция, пет месеца съм тук, не ми се връща там. Хората започнаха да си идват по родните места. Въздухът е чист, коронавирус няма. Лятото е пълно с хора. Носталгията ги връща обратно“, казва Севдие и ни развежда из селото. Запознава ни с Мустафа Юсеин, който след три десетилетия в Бурса е решил  да си дойде, за да ремонтира старата си къща.

„Тук съм роден, през 1952 година. Отидохме през 1989 г. там. 31 години живеем в Турция. Сега се върнах да си направя една къщичка, да идваме с децата тук за лятото, на ваканция“, обяснява възрастният мъж. 

Селото е разположено в подножието на две възвишения, осеяни с красиви и обширни поляни. Тихо, спокойно, живописно…

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0