ВИДЕО репортаж: „Споменът от най-голямото престъпление на тоталитаризма все още е жив!“

ВИДЕО репортаж: „Споменът от най-голямото престъпление на тоталитаризма все още е жив!“

„Споменът от най-голямото престъпление, извършено от тоталитарния режим срещу стотици български мюсюлмани, продължава да е жив. Живи са и участниците

„Споменът от най-голямото престъпление, извършено от тоталитарния режим срещу стотици български мюсюлмани, продължава да е жив. Живи са и участниците и потърпевшите от онези позорни деяния, чрез които са били подменяни и заличавани имена, погазени и потъпквани човешки права“. С тези думи кметът на Кирково Шинаси Сюлейман даде началото на Възпоменателния митинг в памет на жертвите от т.нар. „Възродителен процес“.

Край кирковското село Могиляне се събра голяма част от актива на ДПС начело с неговия председател Мустафа Карадайъ. Присъстваха още народни представители от българския и турския парламент, кметовете на седемте кърджалийски общини.
Всички заедно почетоха паметта и на най-малката жертва – 17-месечната Тюркян, като поднесоха венци и цветя пред паметника-чешма, издигнат в нейна памет.
В словото си Мустафа Карадайъ отбеляза:
„Ето това направиха нашите герои. Това направи Тюркян възможно. Днес от площада да можем да си честитим и Байрама, и Коледата, защото по онова време джамията беше заключена, но и църквата беше заключена“.
Какво още каза председателят на ДПС край Могиляне, вижте в репортажа:

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: 0