ВИДЕО репортаж: Социалният блок готов до 7 месеца, но: Сградата е оглозгана, разграбена…

ВИДЕО репортаж: Социалният блок готов до 7 месеца, но: Сградата е оглозгана, разграбена…

До края на годината, в най-добрия случай, Кърджали ще разполага с 69 социални жилища. Тогава се очаква да приключи ремонтът на сград

До края на годината, в най-добрия случай, Кърджали ще разполага с 69 социални жилища. Тогава се очаква да приключи ремонтът на сградата на бившето ученическо общежитие в „Студен кладенец“, разкри пред камерата на 24rodopi.com техническият ръководител на обекта Георги Христозов.
Строителните дейности са стартирали още преди месец, но същинският ремонт все още не е започнал, защото още се разчиства терена. Пусковият срок е 240 дни, т.е. след около 7 месеца, или края на 2020 година. Ситуацията заради коронавируса обаче може да доведе до удължаване на строителните дейности във времето, обясняват строителни работници и се възмущават от лошото състояние на сградата.
„Постройката е буквално оглозгана, няма я водопроводната система, нито електрическата, всичко е разграбено“, посочиха работници.
Както вече писахме, проектът е на стойност 2 170 000 лв., предвиденият капацитет е 69 апартамента – двустайни и тристайни, два асансьора, единият от които за инвалиди, и изграждане на тераси. Хубавото е, че сградата е строена с пакетоповдигаща плоча, което я прави изключително стабилна. Към обекта са ангажирани над 30 работника, в момента на терен са 20 души.
В продължение на 3 години ще може да бъде ползвано едно социално жилище в Кърджали от едни и същи обитатели. След този период, в рамките на следващите 10 години, ползвателите няма да имат право да бъдат отново настанявани. Това се посочва в Наредбата за условията и реда за настаняване и ползване на социални жилища в община Кърджали, която бе приета от Общинския съвет. Право на ползване на бъдещите „социални жилища“ ще имат три групи граждани – бездомни или живеещи в много лоши битови условия, хора в риск от бедност и социално изключване и родители с малки деца или самотни родители, без възможност да осигурят нормални жилищни условия.
Задължения на ползвателите, съгласно договорите им за наем, ще бъде да покриват битово-комуналните си сметки и такса „смет“.

24rodopi.com

COMMENTS

WORDPRESS: 0